Pred Francijo še ena nemirna noč: pripravljenih 45.000 policistov

Svet 30. Jun 202307:51 > 21:53 18 komentarjev

Nasilni protesti po smrti 17-letnika, ki ga je med prometno kontrolo iz bližine ustrelil policist, se nadaljujejo. V pričakovanju četrte nasilne noči so ustavili javni prevoz, francoski notranji minister pa je povedal, da bodo po vsej državi čez noč razporedili 45.000 policistov. Uporabili bodo tudi oklepna vozila.

Po tretji noči izgredov je francoska vlada razmišljala celo o razglasitvi izrednih razmer, vendar jih francoski predsednik Emmanuel Macron kljub izgredom in pozivom desnice ni razglasil. Poskušal je najti ravnovesje med političnim pritiskom, ki zahteva oster odziv države, in strahovi, da bi lahko ta še okrepil proteste, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je v svojem današnjem govoru napovedal, da bodo razporedili še več policistov, francoski notranji minister Gérald Darmanin pa je nato sporočil, da jih bo na ulicah čez noč 45.000.

Macron se je obrnil tudi na starše in jih pozval, naj svojih otrok v času protestov ne spuščajo na ulice. “Starši so odgovorni, da otroke zadržijo doma. Ni naloga države, da ukrepa namesto njih,” je izjavil po koncu kriznega sestanka vlade.

Francoska premierka Élisabeth Borne je medtem sporočila, da bo policija za preprečitev širjenja nemirov po državi uporabila tudi oklepna vozila, notranji minister Darmanin pa je regionalne prefekte prosil, naj od 21. ure naprej ustavijo vse avtobusne in tramvajske storitve, poroča tiskovna agencija AFP.

Četrta noč protestov v Franciji Četrta noč protestov v Franciji
REUTERS/Nacho Doce
Četrta noč protestov v Franciji Četrta noč protestov v Franciji
REUTERS/Nacho Doce
Četrta noč protestov v Franciji Četrta noč protestov v Franciji
REUTERS/Nacho Doce

V petek zvečer je policija z znamenitega osrednjega pariškega trga Place de la Concorde začela odstranjevati sicer mirne protestnike, ki so sedeli na tleh. V centru Marseilla so se vnovič začeli izgredi, policija pa je okoli 22. ure sporočila, da so aretirali 49 ljudi. Na delu so bile “manjše, zelo mobilne skupine”, so dodali. Dva policista sta bila lažje poškodovana, poroča France 24.

Protestniki v Parizu
Protestniki na Place de la Concorde v Parizu. (REUTERS/Yves Herman)

Odpovedana sta tudi petkov in sobotni koncert velike francoske pop zvezde Mylène Farmer, ki bi se morala zgoditi na stadionu Stade de France. Prav tako bodo odpovedane nekatere prireditve, ki zahtevajo osebje in bi lahko ogrozile javni red.

Ker so med protesti v zadnjih dneh bili veliko pogostejši tudi ognjemeti, je notranji minister prepovedal njihovo prodajo. Prepovedana je tudi prodaja pločevink z bencinom ter vnetljivih izdelkov.

Na nemire v državi so se odzvali tudi organizatorji kolesarske dirke Tour de France, ki so sporočili, da so v stalnem stiku s francoskimi oblastmi in so se pripravljeni prilagoditi razmeram v Franciji.

Macron: izkoriščanje smrti mladoletnika

Macron je v svojem govoru prav tako opozoril, da je v nekaterih krogih prišlo do nesprejemljivega izkoriščanja smrti mladostnika za upravičevanje nasilja.

Za nemire v zadnjih dneh pa je obtožil tudi družbena omrežja in pri tem zahteval odstranitev najobčutljivejših vsebin o nemirih.

“Družbena omrežja igrajo pomembno vlogo v dogodkih zadnjih dni. Videli smo, da so služila kot točka za organizacijo nasilnih protestov,” je dejal in opozoril, da bi mladostniki lahko posnemali nasilje, ki ga vidijo na družbenih omrežjih.

“Dobiš vtis, da nekateri od njih na ulici podoživljajo videoigrice, ki so jih omamile,” je še dodal.

Glavna francoska policijska sindikata sta medtem izjavila, da so policisti trenutno v vojni. “Spričo teh divjih hord ni več dovolj pozivati k miru, treba ga je vsiliti,” sta dodala. Hkrati pa sindikata opozarjata, da bi policisti v prihodnosti morali biti deležni večje pravne zaščite.

Na najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M., je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med prometno kontrolo. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu.

Francosko tožilstvo je v četrtek policista, ki je ustrelil in ubil 17-letnika, obtožilo uboja. Shodi v več francoskih mestih pa se kljub temu nadaljujejo. Po najnovejših uradnih podatkih je policija aretirala 875 ljudi, 249 policistov pa je bilo ranjenih. Med protesti naj bi škoda nastala na 492 objektih, protestniki naj bi sprožili 3.880 požarov ter zažgali 2.000 vozil.

Mati ustreljenega najstnika je v svojem prvem intervjuju za medije poudarila, da za smrt sina ne krivi policije, temveč zgolj eno osebo. Ob tem je dodala, da je 38-letni policist, ki ga je francosko tožilstvo v četrtek obtožilo uboja, “videl arabski obraz, majhnega otroka, in mu hotel vzeti življenje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogreb 17-letnika, čigar smrt je sprožila nasilne proteste po državi, bo potekal v soboto, je naznanil župan pariškega predmestja Nanterre Patrick Jarry.

Združeni narodi so medtem sporočili, da se mora Francija v luči smrti najstnika alžirsko-maroškega porekla soočiti z vprašanjem rasizma v policijskih vrstah. “To je trenutek, ko se mora država resno lotiti globokih vprašanj rasizma in diskriminacije pri kazenskem pregonu,” je v Ženevi dejala tiskovna predstavnica urada visokega komisarja ZN za človekove pravice Ravina Shamdasani.

Obtožbe ZN so v Franciji že zavrnili kot popolnoma neutemeljene. “Policija je v Franciji podvržena takšnemu notranjemu, zunanjemu in sodnemu nadzoru, kot ga imajo le redke države. Francija in njene policijske sile se odločno borijo proti rasizmu in vsem oblikam diskriminacije,” je sporočilo zunanje ministrstvo.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
PROFIMEDIA (Protesti iz Francije so se razširili v Belgijo)
PROFIMEDIA (Protesti iz Francije so se razširili v Belgijo)
PROFIMEDIA (Protesti iz Francije so se razširili v Belgijo)
Protesti ob smrti najstnika v Belgiji Protesti ob smrti najstnika v Belgiji
PROFIMEDIA (Protesti iz Francije so se razširili v Belgijo)

Protestniki zažigali avtomobile, uničili knjižnico in številne trgovine

Mladi protestniki so v noči na petek zažigali avtomobile, v centru Pariza so vlomili in razdejali več trgovin, tudi Nike in Zaro.

Policija je na nasilje odgovorila s solzivcem, aretiranih je bilo 667 ljudi. Večina aretiranih je starih med 14 in 18 let, poroča britanski BBC. Iz francoskega notranjega ministrstva so sporočili, da je bilo v nasilju poškodovanih 249 policistov in žandarjev, vendar nobeden huje.

Kot še piše BBC, so se protestniki z avtomobili vozili skozi izložbe trgovin. Francoski mediji poročajo o incidentih na številnih drugih lokacijah v širšem pariškem okrožju. Med drugim so v Montreuliu protestniki s palicami uničili lekarno, poslovalnico hitre prehrane McDonald’s, bankomat in nekatere druge trgovine. V pariškem predmestju Nanterre pa so na stene stavb pisali “maščevanje za Nahela”.

Na vzhodu Pariza v Clichy-sous-Boisu so zažgali mestno hišo. V Marseillu na jugu države je bila uničena knjižnica, tamkajšnja policija pa je 150 protestnikov razgnala, ko so poskušali postaviti barikade. Razmere so se umirile zgodaj zjutraj, piše BBC. V četrtek so oblasti po vsej državi napotile 40.000 policistov, od teh jih je bilo 5.000 v Parizu. Ponoči je bil med 21. in 6. uro ustavljen promet za tramvaje in avtobuse.

Televizija BFM je poročala, da je umrl mladenič, ki je sinoči skočil iz stavbe, ko so v supermarketu v mestu Rouen na severu Francije izbruhnili nemiri.

V več krajih na širšem območju Pariza so oblasti uvedle policijsko uro, v Lillu in Tourcoingu na severu države pa so prepovedale javna zbiranja.

V sredo je potekal spominski pohod za Nahela, ki ga je vodila njegova mati. V svojem prvem televizijskem intervjuju je dejala, da ne krivi celotne policije, temveč le policista, ki je ubil njenega sina. Policist, ki je med prometno kontrolo od blizu ubil 17-letnika francosko-alžirskih korenin, je obtožen umora, za svoje dejanje pa se je opravičil. Do začetka sojenja 38-letnik ostaja v priporu. Že v četrtek so ugotovili, da je bila njegova uporaba orožja nezakonita.

Nočni posnetek s francoskih ulic:

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje