Divji kampi uničujejo priljubljen hrvaški otok, občinski ukrepi pa ne zaležejo

Svet 21. Maj 202418:16 3 komentarji
Cres
Cres (Foto: PROFIMEDIA)

Redni obiskovalec Cresa opozarja, da je hrvaški otok vse pogostejša točka divjih taborjenj. Ne le, da se turisti s tem namestijo na zasebna zemljišča, nekateri za seboj pustijo tudi gore smeti. Kako odgovarja občina?

Eden zelo priljubljenih načinov počitnikovanja na Hrvaškem je kampiranje. Medtem ko se večina turistov kljub podražitvam odloči za kampe, drugi najdejo bolj ali manj odmaknjene kotičke ter kampirajo ‘na črno’.

Vsako leto bolj onesnažen je tudi otok Cres, občini in policiji pa po navedbah nemškega turista za to sploh ni mar. S hrvaškimi mediji je delil fotografije divjih kampov, ki jih popotniki postavljajo v gozdovih na severu otoka in v bližini rta Tarej na vzhodu.

“Od leta 2012 sem večkrat obiskal Cres. Na otoku je vedno več divjega kampiranja /…/ Naredil sem več fotografij in jih poslal županu, občini in policiji. Po SMS-sporočilu sem jim posredoval tudi registrske tablice in natančne opise, kje so divji kampi. Odzval se ni nihče,” je opisal. Žal mi je, ko tako rečem, ampak hrvaške oblasti se delajo norca, ker dovoljujejo uničevanje narave in se ne odzovejo skladno z veljavno zakonodajo,” je dejal Nemec.

Podobno stanje naj bi bilo v zalivu Mali Bok in vasi Orlec. “Nihče ne upošteva tabel, da je parkiranje prepovedano. Vsak večer so tam parkirani kombiji in avtodomi, okolica je polna fekalij. Kampirajo tudi v gozdu ob Valunu, kjer so lastniku zemljišča celo grozili, da ga bodo pretepli,” je povedal bralec za Morski.hr. Nekateri taborniki poleg ‘prevzema zasebnih zemljišč’ in groženj lastnikom za seboj po odhodu pustijo kupe smeti. Opozorila lastnikov parcel in okoliških prebivalcev pa nikakor ne zaležejo, pravi redni obiskovalec otoka. Ob opominih domačinov so popotniki marsikateremu tudi grozili.

Nemec je imel pomisleke, da je kampiranje v naravi nevarno z vidika požarne varnosti, češ da ima veliko število turistov s seboj žare na ogenj in plinske kurilnike, poroča Morski.hr.

Na občini se že več let borijo proti divjemu kampiranju. Pred dvema letoma so na več cestah postavili palice za omejitev višine, da se avtodomi ne morejo zapeljati do priljubljenih točk za divje kampiranje. (Foto: OBČINA CRES)

Redarstvo: Posredujemo, a se turisti vedno vrnejo

Mestno redarstvo občine Cres je navedbe bralca, da se na prijave ne odzivajo, zavrnilo. “Vsako leto imamo isti problem. Poznamo kritične točke, a po našem posredovanju se turisti vedno vrnejo,” so zapisali na redarstvu.

Načelnik upravnega občinskega oddelka Mark Felora je prav tako dejal, da poskušajo razmere nadzorovati, a da se zaveda, da pri tem niso najuspešnejši. “Vzpostavili smo več območij, na katerih smo prepovedali avtodome, ponekod smo postavili celo fizične ovire. A tega ni mogoče storiti povsod,” je povedal. Dodal je, da kazni izdajajo le v posebnih primerih, na primer, če potnike zalotijo med spanjem v avtodomu ali med onesnaževanjem narave.

Redarstvu, ki ima omejene odgovornosti, lahko na pomoč priskoči državni inšpektorat. A inšpektorjev močno primanjkuje, včasih je en sam zadolžen za več hrvaških otokov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje