Cene za kampiranje na Hrvaškem v nebo. Do kdaj bo takšen dopust še smiseln?

Potovanja 13. Feb 202405:20 23 komentarjev
Kampi na Hrvaškem
Foto: PROFIMEDIA

Poletno kampiranje ob hrvaški obali je med Slovenci zelo priljubljeno. Kljub temu da se v zadnjih letih cene pavšalov višajo, je dobiti prosto parcelo vse težje. Koliko boste letos odšteli za pavšal in do kdaj se bo takšen dopust še izplačal?

Pavšalist, ki je dolga leta dopust preživljal v enem od kampov v hrvaški Istri, nas je opozoril na visoke cene pavšalov. Pred dobrimi desetimi leti je po njegovih besedah cena pavšala za parcelo ob morju znašala okoli 2.000 evrov, zlasti v zadnjih letih pa so cene poskočile v nebo. Kot nam je pojasnil, cena za najem parcele ob morju v tem kampu zdaj znaša tudi 9.000 evrov. “Iz svojega istrskega kampa smo odšli že pred dvema letoma, saj so se pred tem vsako leto cene pavšalov nerealno zviševale,” nam je dejal.

Cene sezonskih pavšalov so letos ponovno višje, kar je posledica predvsem vsesplošnega višanja cen v turizmu, ne samo na Hrvaškem, ampak po vsej Evropi. “So odraz splošnega trenda v zadnjih desetih letih,” je za N1 pojasnil Klemen Hren, urednik spletne strani Avtokampi.si. “Nekateri ponudniki vsako leto malo povišajo cene, drugi pa potem v enem letu malce več. Cene so šle gor. Če so bile normalne cene pavšalov pred sedmimi ali osmimi leti okoli 2.000 evrov, so zdaj normalne cene med 3.000 in 4.000 evri,” je dodal.

Dodatni stroški: poleg pavšala še zimovanje prikolice

Letošnja povišanja pavšalov so sicer zelo različna. V kampih v Premanturi, Novigradu, Savudriji, Poreču, Punatu in na Cresu je povišanje od 100 do 200 evrov, v kampih v okolici Vrsarja in Fažane od 300 do 400 evrov, na Lošinju med 500 in 700 evri. Najbolj pa se je pavšal podražil v Valamarjevih premium kampih, na primer Lanterna pri Poreču in Ježevac na Krku, kjer so cene višje tudi 30 odstotkov.

“V enem najboljših kampov, ki se ponaša s petimi zvezdicami, Krk Premium Camping Resort, se cene pavšalov gibajo med 8.000 in 10.000 evri. Imajo tudi najboljšo ponudbo, saj imajo animacije vse leto in ogrevane bazene, kar omogoča kampiranje od začetka do konca sezone.”

Za Slovence so najemi parcel najbolj priljubljeni tam, kjer so blizu domovine. V kampu Veli Jože v Savudriji boste tako letos za štiri osebe odšteli med 2.500 in 2.700 evri, za parcelo v bližini morja pa od 3.100 do 3.300 evrov. Kamp Valkanela v Vrsarju je za primerjavo dražji – cena pavšala za štiri osebe se giblje od 4.600 do 5.900 evrov.

Cene pavšalov
Za povečavo kliknite na fotografijo. (Foto: N1)

Poleg sezonskih pavšalov je treba posebej plačati še za morebitno zimovanje prikolice. Največkrat je namreč tako, da lastnik prikolice to po končani sezoni odpelje na depó, ki je v sklopu kampa ali v bližini. Redki so kampi, ki dovoljujejo lastnikom pustiti prikolico na sami parceli. To omogoča Kamp Veli Jože v Savudriji, lastniki avtodoma pa za zimovanje doplačajo še okoli 250 do 350 evrov.

Število parcel, namenjenih pavšalistom, je sicer vsako leto manjše. Kot je za N1 dejal Hren, kampi omejujejo število parcel za pavšaliste, saj tudi cene klasičnega kampiranja rastejo. V številnih kampih, predvsem v Istri in Kvarnerju, tako ne sprejemajo novih pavšalistov. “Običajno imajo stari pavšalisti možnost podaljšati pogodbo za naslednjo sezono do konca februarja in šele takrat bodo kampi točno vedeli, koliko parcel se bo sprostilo in koliko jih bodo lahko ponudili novim pavšalistom,” so zapisali na spletni strani Avtokampi.si.

Ali se bo v prihodnje pavšal še izplačal?

Ker je povpraševanja več kot ponudbe, je zato povsem realno pričakovati, da bodo cene v kampih, ki so priljubljeni pri slovenskih gostih, naslednje leto še bolj zasoljene. Do kdaj pa se bo takšne vrste poletni dopust še izplačal? Kot je povedal Hren, gre pri pavšalu za posebno vrsto dopusta, saj si ga ne privoščijo samo tisti, ki imajo denar, temveč predvsem tisti, ki imajo čas in imajo možnost preživeti na morju dva meseca – julija in avgusta.

“Svet se je po pandemiji covida-19 spremenil. Ljudje zdaj lahko več delajo od doma, to pomeni, da lahko poletje, pa čeprav delovno, preživijo na morju, saj ima večina kampov dostop do interneta,” je poudaril Hren.

Kampi na Hrvaškem
Foto: PROFIMEDIA

Ali se vam bo v prihodnje še izplačalo najemati parcelo, boste po Hrenovih besedah najlažje ugotovili sami z izračunom. “Če lahko nekdo dva meseca na leto preživi na morju, ali pa kamp deli z družinskimi člani, kot so stari starši, ki nato čuvajo otroke, se zadeva izplača. Če bo pa nekdo hodil samo za konec tedna in potem za 10 dni, se pavšal ne izplača,” je dejal Hren.

Po njegovem mnenju je v tem primeru bolje, da gredo za konec tedna še kam drugam in še kaj drugega vidijo ali pa se odločijo za nakup avtodoma in obiskujejo druge destinacije. “Nekaj je v denarju, nekaj pa je v tem, koliko se pavšal dejansko izkoristi. Če nekdo 80 dni preživi na morju in za pavšal odšteje 3.500 evrov, je takšno plačilo smotrno. Če pa preživi samo 20 dni, ni ekonomično,” je še zaključil urednik spletne strani Avtokampi.si Klemen Hren.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje