Dobrodelna organizacija nevede delila bonbone s smrtonosnim odmerkom droge

Svet 14. Avg 202422:08 0 komentarjev
bonboni metamfetamin
Foto: Policija Nove Zelandije/AFP PHOTO/PROFIMEDIA

Novozelandska dobrodelna organizacija je nevede razdelila bonbone, ki vsebujejo kocke metamfetamina. Gre za smrtonosni odmerek droge, vrednost vsakega bonbona pa je ocenjena na okoli 500 evrov. Tisti, ki so bonbone poskusili, pa naj bi jih kmalu zaradi grenkega okusa tudi izpljunili.

Na Novi Zelandiji je dobrodelna organizacija Auckland City Mission nevede razdelila bonbone, ki so vsebovali smrtonosne odmerke droge metamfetamin, poroča CNN.

Da je z bonboni nekaj narobe, je organizacijo v torek opozoril eden izmed prejemnikov, ki je sporočil, da imajo “čuden okus”. Osebje je poskusilo nekaj izmed preostalih bonbonov in takoj stopilo v stik s pristojnimi organi. Sladkarije je dobrodelni organizaciji nekdo podaril v zadnjih šestih tednih. Za zdaj še ni jasno, koliko jih je dejansko narejenih iz metamfetamina in koliko teh bonbonov so razdelili.

Organizacija je danes sporočila, da njihovo osebje poskuša stopiti v stik z okoli 400 osebami, ki so prejele pakete.

Vrednost vsakega bonbona ocenjena na 500 evrov

Tamkajšnja fundacija za droge je ugotovila, da je šlo za trde bloke metamfetamina, zavitega v ovitke sladkarij, ki naj bi imele okus po ananasu.

Zamaskiranje droge v neškodljivo blago je sicer pogosta taktika med čezmejnimi tihotapci, je povedal tiskovni predstavnik fundacije Ben Birks Ang. Zaradi tega obstaja verjetnost, da je bilo po Novi Zelandiji razdeljenih še več takšnih bonbonov. Vsak bonbon je po njihovih navedbah vseboval 300-kratno količino droge, ki je za človeka smrtonosna.

Vsak bonbon bi bil, če bi ga prodali na ulici, vreden približno 1.000 novozelandskih dolarjev (okoli 545 evrov). To po besedah Birks Anga kaže, da je bila donacija naključna in da ne gre za namerni napad.

Novozelandska policija je začela kazensko preiskavo, še piše CNN.

Metamfetamin je močno poživilo, ki vpliva na osrednji živčni sistem in hitro zasvoji. Droga je običajno v obliki prahu, brez vonja in z grenkim okusom. Zlahka se raztopi v vodi ali alkoholu.

Zaradi odvratnega okusa so bonbon takoj izpljunili

Socialna delavka Helen Robinson je po poročanju CNN povedala, da je vsaj osem družin, med njimi pa vsaj en otrok, poročalo o uživanju bonbonov. Nihče ni bil hospitaliziran. Po besedah Robinson jih je namreč večina zaradi “odvratnega” okusa bonbon takoj izpljunila.

Po informacijah Reutersa, ki navaja detektiva Glenna Baldwina, pa so tri osebe, gre za otroka, najstnika in socialnega delavca, zaradi uživanja bonbonov poiskale zdravniško pomoč, vendar trenutno nihče ni v bolnišnici.

Robinson je še pojasnila, da dobrodelna organizacija sprejema le donacije komercialno proizvedene hrane v zaprti embalaži. Bonboni so imeli etiketo malezijske blagovne znamke Rinda in so bili v vrečki maloprodajne velikosti.

Med prejemniki paketov s hrano, v katerih so bili tudi bonboni, je bila tudi služba, ki skrbi za odvisnike. “Če rečemo, da smo uničeni, je to premalo,” je še povedala Robinson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!