Dodik ponovno o odcepitvi od BiH: najprej referendum in nato združitev s Srbijo

Svet 07. Jun 202413:47 2 komentarja
Milorad Dodik
Foto: PROFIMEDIA

Po majski napovedi, da bodo začeli postopke za razdružitev z Bosno in Hercegovino, je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik med obiskom v Rusiji napovedal nove korake. V intervjuju za ruski medij je napovedal, da bodo izvedli referendum o neodvisnosti, ki bi mu po vsej verjetnosti sledila združitev s Srbijo.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik znova grozi z odcepitvijo od Bosne in Hercegovine. Ob robu mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu je za rusko tiskovno agencijo Tass dejal, da bodo v srbski entiteti izvedli referendum o neodvisnosti.

Datum izvedbe bodo morali še določiti. “Obstaja odločitev o razdružitvi. Želeli bi si je že zdaj, vendar sta poleg nas v tem procesu še dve strani. To seveda zahteva čas,” je povedal Dodik.

Odcepitev pa bi bil le prvi korak. V pogovoru za ruski medij je namreč povedal, da bi po odcepitvi od BiH najverjetneje sledilo združenje Republike Srbske s Srbijo. Kot je dejal, bi bila združitev držav, v katerih večino predstavlja srbski narod, naravno in zgodovinsko upravičena. “A to je naloga prihodnjih generacij in političnih odločitev obeh držav,” je izpostavil ter združitev Republike Srbske in Srbije primerjal z združitvijo Nemčije v 90. letih.

Dodik je prepričan, da bi srbska entiteta z obstankom v BiH le izgubljala čas in priložnosti. “Zato je treba čim prej doseči tisto, kar si Republika Srbska želi. Da bi prenehali zapravljati vire v upanju, da bo Bosna in Hercegovina kaj naredila,” je povedal za Tass.

Iz Rusije je Dodik kasneje poslal še eno sporočilo. Predlagal bo, da sporni praznik Dan Republike Srbske z 9. januarja premaknejo na 15. februar, ko v Srbiji praznujejo dan državnosti. Spomnimo, da je ustavno sodišče BiH dvakrat razglasilo Dan Republike Srbske, ki obeležuje datum nastanka entitete, za neustaven praznik.

Predsednik entitete Republike Srbske je v preteklosti že večkrat napovedoval in grozil z odcepitvijo in razglasitvijo samostojnosti. Po slednjem je zopet posegel po sprejetju resolucije o genocidu v Srebrenici v Združenih narodih konec maja. Dodik je po seji vlade Republike Srbske, ki se je na dan glasovanja o resoluciji odvijala v Srebrenici, že napovedal, da bodo pripravili sporazum o razdružitvi in ga poslali Federaciji BiH.

Predsednik srbske entitete je že takrat zatrjeval, da bo razdružitev potekala mirno. “Nikakor ne želimo ustvarjati nestabilnosti v naši državi, zato smo BiH najprej predlagali razdružitev. V to smer gremo,” je Dodik sporočil iz Rusije, kjer se je v četrtek sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje