Neustavni praznik, ki vsako leto dviguje ogromno prahu

Svet 09. Jan 202410:17 2 komentarja
Milorad Dodik na proslavi ob dnevu Republike Srbske
Foto: PROFIMEDIA

V Banjaluki so danes potekale slovesnosti ob dnevu Republike Srbske, ko se spominjajo nastanka predhodnice te entitete Bosne in Hercegovine. Praznik in pompozno praznovanje vsako leto dviga veliko prahu, saj je ustavno sodišče BiH že pred leti odločilo, da je praznik v nasprotju tako z ustavo BiH kot z ustavo Republike Srbske. Kot neustavnega ga označujeta tudi EU in ZDA.

V Republiki Srbski danes obeležujejo dan Republike Srbske, ki vsako leto sproža obilico polemik. V srbski entiteti Bosne in Hercegovine se spominjajo 9. januarja 1992, ko je takratna Skupščina srbskega naroda v BiH sprejela deklaracijo o razglasitvi Republike srbskega naroda Bosne in Hercegovine kot samostojne entitete v okviru BiH s ciljem kasnejše pridružitve Jugoslaviji.

Pri odločitvi o formaciji niso bili vključeni Bošnjaki in Hrvati z območja BiH, za katere ta dan predstavlja začetek vojne, vojnih zločinov, etničnega čiščenja in genocida nad nesrbskim prebivalcem te entitete, piše N1 Beograd.

Vsakoletno pompozno obeleževanje tega praznika v Banjaluki in drugih mestih entitete je problematično tudi zato, ker ga je ustavno sodišče Bosne in Hercegovine večkrat razglasilo za neustavnega. Praznik po mnenju ustavnega sodišča daje prednost eni etnični skupini in diskriminira druge, kar krši tako ustavo BiH kot tudi načela enakosti in nediskriminacije, ki jih zagotavlja ustava Republike Srbske. Poudariti velja, da ustava BiH določa, da so odločitve ustavnega sodišča obvezujoča za vse entitete.

Ne glede na razsodbo ustavnega sodišča leta 2015 so v srbski entiteti 17. oktobra 2016 na referendumu prebivalci podprli uradno formulacijo praznika. Kot piše N1 Beograd, so pred tem v srbski entiteti BiH na ta dan praznovali krstno slavo Republike Srbske. 9. januarja so tako pred referendumom obeleževali verski praznik, ki je nato postal “državni”.

Parada ob dnevu Republike Srbske leta 2016
Parada ob dnevu Republike Srbske leta 2016 (Foto: PROFIMEDIA)

Predstavnike Republike Srbske je k spoštovanju in upoštevanju odločitev ustavnega sodišča pred tokratnim praznikom pozvala tudi misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Kot so še dodali, je neupoštevanje in neizvajanje odločb ustavnega sodišča kaznivo dejanje.

Proslava ob tokratnem prazniku entitete je v Banjaluki potekala včeraj, udeležili pa so se je predvsem predstavniki Republike Srbske in Srbije. Prav v času proslave je Tuzlo in Brčko preletavala skupina dveh ameriških lovcev F-16 in drugih letal, ki so bila del vojaške vaje. Ropot letal se je lahko po besedah meščanov slišati tudi v Banjaluki, vrh Republike Srbske pa je preletavanja lovskih letal označil za provokacijo.

Danes so v Banjaluki in nekaterih drugih mestih hkrati prižgali ognjemete, za kar sta se pred časom dogovorila predsednik Republike Srbske Milorad Dodik in predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje