Dodikova grožnja Schmidtu: Če bo prišel v Republiko Srbsko, ga bomo izgnali

Svet 06. Sep 202316:12 6 komentarjev
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik.
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je danes zagrozil visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christianu Schmidtu, da ga bo policija aretirala, če bo prišel na ozemlje te bosansko-hercegovske entitete. Dodal je, da pripravljajo odlok, s katerim mu bodo prepovedali vstop v entiteto.

Politični vodja bosanskih Srbov, ki je blizu Kremlju, je že več mesecev v sporu z nemškim diplomatom, čigar avtoritete kot predstavnika mednarodne skupnosti ne priznava. Ne priznava ga, ker njegovega imenovanja leta 2021 tako kot njegovih predhodnikov ni potrdil Varnostni svet Združenih narodov zaradi zadržkov Rusije in Kitajske, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novinarjem v Vzhodnem Sarajevu je Milorad Dodik dejal, da danes pripravljajo odlok, na podlagi katerega ga bo policija aretirala in deportirala, ko bo prišel v Republiko Srbsko. Če pa bo na njenem ozemlju v tranzitu, mu bodo zagotovili spremstvo, da bi entiteto čim hitreje prešel. “Če bo prišel na sestanek v Republiko Srbsko, ga bomo izgnali,” je dejal.

V pogovoru za Federalno televizijo pa je v torek zvečer zagrozil z odcepitvijo Republike Srbske od BiH, če bo Schmidt v skladu s svojimi pristojnostmi sprejel zakon o državni lastnini. Ustavno sodišče BiH je namreč že dvakrat za neustavne razglasilo zakone entitete, ki naj bi zagotovili, da bo državno premoženje na njenem ozemlju pripadlo njej in ne celotni državi, kot to velja od leta 2005.

Dodik je s Schmidtom v sporu zaradi več zadev. Med drugim je parlament v Banjaluki junija sprejel zakon o nepriznavanju odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH. Zaradi tega je tožilstvo BiH vložilo obtožnico proti Dodiku. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do pet let zapora.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt.
Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje