Dogajanje na veliki petek sprožilo vprašanja o papeževem zdravju

Svet 31. Mar 202418:06 9 komentarjev
Papež Frančišek
foto: Profimedia/ IMAGO

Papež Frančišek je sicer vodil današnje velikonočno bogoslužje, vendar pa so se v zadnjih dneh pojavila ugibanja o njegovem zdravstvenem stanju ter celo dvomi, ali je sposoben opravljati naloge in dolžnosti poglavarja katoliške cerkve.

Papež Frančišek je kljub domnevno slabšemu zdravju danes vodil velikonočno bogoslužje, po katerem je na Trgu svetega Petra razglasil velikonočno sporočilo in daroval blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi). Kot je poročal CNN, se je papež zdel dobro razpoložen, večdesettisočglavi množici pa je mahal in se smehljal.

Vendar pa je zadnje dni zaznamovalo ugibanje o njegovem zdravstvenem stanju, potem ko je v petek zvečer v zadnjem trenutku odpovedal udeležbo na križevem potu. Kot pišejo tuji mediji, je bil njegov stol že pripravljen, njegovi pomočniki pa so se že pripravljali na njegov prihod, ko so iz Vatikana pet minut pred uradnim začetkom sporočili, da ga ne bo.

Uradno pojasnilo iz Vatikana se je glasilo: “Da bi ohranil svoje zdravje pred jutrišnjo vigilijo in velikonočno mašo, bo papež Frančišek danes zvečer sledil križevemu potu v Koloseju iz rezidence svete Marte.” Dodali so, da posebnega razloga za skrb glede papeževega zdravja ni in da je bila odpoved zgolj previdnostni ukrep.

Frančišek, ki so mu kot mlademu fantu odstranili del enega pljučnega krila, se je vso zimo boril z respiratornimi težavami, zaradi katerih je težko govoril, je poročala revija Time. V zadnjih tednih naj bi bil hospitaliziran zaradi preiskav, pa je poročal CNN.

Frančišku so leta 2021 odstranili del debelega črevesa, lani pa je bil dvakrat hospitaliziran zaradi posegov na prebavilih. Pri hoji si zadnji dve leti pomaga s palico in z vozičkom, saj ima težave tudi s kolenom.

Številni so v zadnjih dneh podvomili v to, da je 87-letni poglavar katoliške cerkve še vedno sposoben opravljati svoje naloge in dolžnosti, je poročala AFP. Križev pot krhkega papeža, je pisalo na naslovnici sobotne izdaje italijanskega časnika La Stampa, Il Messaggero pa je pisal o Frančiškovem odstopu.

Papež je sicer pokazal odločnost, da po najboljših močeh sodeluje pri velikonočnih slovesnostih, ki za vsakega papeža predstavljajo najbolj intenzivni del leta, je še poročal CNN.

Papež je v začetku leta poudaril, da ne namerava odstopiti. Dejal je, da cerkev vodi z glavo in ne z nogami, je navedel CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje