Dogovor dosežen: višje plače za britanske zdravstvene delavce

Svet 17. Mar 202313:39 0 komentarjev
Velika Britanija
PROFIMEDIA

Britanska vlada in sindikati zdravstva so dosegli dogovor o zvišanju plač. Zaposleni v zdravstvu so na Otoku v preteklih tednih svoje nezadovoljstvo med drugim izražali na stavkah. Februarja je, spomnimo, več deset tisoč medicinskih sester in delavcev nujne pomoči sodelovalo v največji stavki v 75 letih obstoja NHS.

Veliko Britanijo je v minulih mesecih zajel val stavk, kar je okrepilo pritisk na premierja Rishija Sunaka. Sindikati, ki zastopajo zdravstvene delavce v Angliji, so v četrtek dosegli dogovor z britansko vlado o končnem predlogu glede plač, s čimer bi lahko končali stavke, ki so prizadele javni zdravstveni sistem (NHS).

Vlada in svet delavcev NHS verjameta, da končna ponudba ob zaključku pogajanj predstavlja “pošten in razumen dogovor”. V njem so se strinjali o petodstotnem povišanju plač v naslednjem proračunskem letu. Dogovor, ki vpliva na okoli milijon zaposlenih v NHS, bo vključeval tudi dvoodstotni dvig letošnjih plač in enkratni bonus v višini najmanj 1.250 funtov na osebo (okoli 1.424 evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premier Sunak je izrazil zadovoljstvo s “poštenim sporazumom”, ki so ga dosegli po več tednih pogajanj. Kot je dejal, je sporazum sprejemljiv za davkoplačevalce in bo hkrati njegovi vladi omogočil, da izpolni obljube o prepolovitvi inflacije.

Velika Britanija
PROFIMEDIA

Sunak se je znašel pod velikim pritiskom, da pomiri najhujše delavske nemire in stavke vse od 80. letih prejšnjega stoletja, ki so dodobra ohromili javno življenje, od zdravstva do javnega prevoza in šolstva. Vlada in šolski sindikati so denimo ravno danes začeli “intenzivne” pogovore, ki bodo prinesli spremembe za učitelje in profesorje, ki stavkajo zaradi prevelikih obveznosti in prenizkih plač.

Dogovor so sindikati in vlada dosegli le malo po tistem, ko se je več sto tisoč britanskih delavcev odločilo za stavko. Zaradi vprašanj, povezanih s plačami, delovnimi mesti, pokojninami in delovnimi pogoji, so v sredo stavkali učitelji, univerzitetni predavatelji, državni uslužbenci, stažisti, vozniki londonske podzemne železnice in novinarji BBC.

Prejšnji mesec pa je več deset tisoč medicinskih sester in delavcev nujne pomoči sodelovalo v največji stavki v 75 letih obstoja NHS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!