Dolomitski ledenik v 25 letih za polovico manjši, padel tudi temperaturni rekord

Svet 30. Avg 202319:00 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Površina ledenika Marmolada v italijanskih Dolomitih se je zmanjšala na 112 hektarjev. Ledenik se zaradi naraščajočih temperatur po svetu vse hitreje krči, v dveh letih pa naj bi bil za polovico manjši kot leta 2000. 19. avgusta je na ledeniku padel tudi temperaturni rekord.

Površina ledenika Marmolada v Dolomitih se je lani zmanjšala na 112 hektarjev, kažejo danes objavljeni podatki italijanskih raziskovalcev.

Ledenik se zaradi naraščajočih temperatur po svetu vse hitreje krči, v dveh letih pa naj bi bil za polovico manjši kot leta 2000, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V prihodnjih letih bo površina ledenika Marmolada kmalu manjša od enega kvadratnega kilometra, kar je za polovico manj kot leta 2000 in za tri četrtine manj kot leta 1900, kažejo meritve strokovnjakov z Univerze v Padovi in beneške agencije za varstvo okolja (ARPAV).

“Krčenje ledenika na največji točki regresije znaša skoraj 90 metrov na leto, v povprečju pa se umakne za 20 metrov na leto,” je povedal Mauro Varotto, vodja ekipe strokovnjakov, ki izvaja meritve na ledeniku.

Svetovni ledeniki, ki so pomemben vir sladke vode, se v zadnjih letih hitro krčijo zaradi globalnega segrevanja, ki ga povzročajo človeški izpusti toplogrednih plinov, še dodaja Ansa.

19. avgusta je sicer na Marmoladi padel temperaturni rekord. Po podatkih meteorološkega centra so takrat na vrhu ledenika Punta Penii, ki leži na 3.343 metrih nadmorske višine, izmerili 13,3 stopinje Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!