Domači pripravki proti žuželkam: sestavine imate že doma

Navdih 04. Avg 202405:00 0 komentarjev
sršeni, ose
Foto: PROFIMEDIA

Poletje na plano vabi tudi ose in sršene, ki so lahko še posebej nadležni, če imamo v bližini zrelo sadje ali sladke pijače. A se jih lahko znebite s pripravo zvarkov, sestavine pa imate gotovo že doma.

V poletnem času naši (zvesti) spremljevalci postanejo tudi ose in sršeni, ki so lahko precej moteči, ko zaznajo sladke pijače, sadje ali sladice.

Te žuželke so načeloma miroljubne, a lahko precej hitro postanejo napadalne, ko so razdražene ali kadar branijo svoja gnezda. Ta največ težav povzročajo, ko si osirje oziroma gnezda ustvarijo ob hišah, na terasah in rastlinjakih, torej tam, kjer se zadržujejo ljudje.

Čeprav so sršeni koristni, saj ob njihovi prisotnosti ne bo težav z muhami in komarji, pa so njihovi piki precej boleči, v primeru alergij pa tudi nevarni, zato se jih je dobro znebiti.

Po poročanju Jutarnjega.hr se jih hitro lahko znebite s s “sladkim” steklenim kozarcem s pokrovom, precej priročno je, če uporabite kozarec za vlaganje. Vanj dodajte nekaj žlic medu ali marmelade in razredčite z malo vode. Nato v pokrov zvrtajte luknje, ki morajo biti dovolj velike, da bodo ose in sršeni skoznje lahko prišli v kozarec. Žuželke bo namreč pritegnil sladek vonj, obenem pa se bodo na sladko zmes prilepile, zato ne bodo mogle pobegniti.

Učinkovite so tudi plastenke z odprtinami na sredini, vanje natočimo malo piva ali sadnega soka oziroma kakšno drugo sladko pijačo.

Še bolje je, če njihova gnezda v celoti odstranite, a morate v tem primeru, biti dobro pripravljeni. Najučinkovitejše je zatiranje pozno zvečer ali pa v zgodnjih jutranjih urah, skratka ob nižjih temperaturah, ko so žuželke manj aktivne.

Ob odstranjevanju naj v bližini ne bo drugih ljudi ali domačih ljubljenčkov. Nadenite si zaščitna oblačila, kot so dolge hlače in rokavi, očala, lahko tudi čebelarska oblačila Gnezdo najprej dobro popršimo s kupljenim insekticidom, nato pa se umaknemo in pustimo delovati 24 ur.

Če naslednji dan v gnezdu ne zaznate aktivnosti, ga odstranimo z lopatico ali nožem. Spravite ga v vedro in nato sežgite, še poroča Novi.ba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!