Dramatično reševanje 29-letnika s covidom

Svet 19. Dec 202111:01 > 11:11 1 komentar
covid bolnik
Profimedia

Zgodba o reševanju 29-letnega bolnika s težjim potekom covida-19, ki so ga zaradi zahtevnega zdravljenja prepeljati iz dubrovniške v splitsko bolnišnico, močno odmeva na Hrvaškem. Reševanje je namreč močno oteževalo slabo vreme z vetrom in snegom. Ekipa splitske bolnišnice je morala na poti lastnoročno čistiti snežne zamete, je poročal HRT.

29-letni bolnik, ki so ga zdravili v dubrovniški bolnišnici, je imel tako zahteven potek covida-19, da tudi mehanska ventilacija ni bila dovolj učinkovita, je poročal HRT. Bolnik je potreboval črpalko za zunajtelesni krvni obtok (ECMO), ki bi prehodno nadomestila delovanje pljuč. Vendar pa znajo omenjeni aparat uporabljati le posebej usposobljeni timi, zato so na pomoč poklicali kolege iz Splita.

“To je zadnja stvar, ki jo lahko naredite za bolnika,” je za HRT povedal Mihajlo Lojpur s splitske klinike za anesteziologijo, reanimatologijo in intenzivno zdravljenje, ki se je odzval na klic na pomoč.

Na pot proti Dubrovniku se je odpravil skupaj s še dvema kardiokirurgoma, ki sta zadolžena za to, da bolnika priklopita na črpalko, tako da cevke povežeta z njegovimi krvnimi žilami.

Spremljajo jih je zelo slabo vreme z dežjem in snegom. “Vozniku, ki je bil odličen, sem rekel, poslušaj, prijatelj, priti moramo do Dubrovnika, saj sicer človek nima nikakršne možnosti. Vreme je bilo res zelo neugodno, zelo hladno, bili so snežni zameti. Ponekod smo morali izstopiti iz vozila in nadaljevati peš. Čisto smo bili premraženi, strašno je bilo,” je povedal Lojpur za HRT.

Kljub težavni poti jim je uspelo pravočasno priti do mladega bolnika. Kot je še poročal HRT, je 29-letnik stabilno – zahvaljujoč ne le ECMO, ampak predvsem požrtvovalnemu timu splitske bolnišnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje