Dveh od zadnjih treh nemških nukleark še ne bodo ustavili

Gospodarstvo 05. Sep 202220:01 0 komentarjev
Jedrska elektrarna
PROFIMEDIA

Nemška vlada se ne bo držala načrta in do konca leta še ne bodo ustavili zadnjih dveh od treh nemških jedrskih elektrarn. Razlog za to je povezan z aktualno energetsko krizo.

Dveh od zadnjih treh nemških jedrskih elektrarn še ne bodo ustavili konec tega leta, kot je bilo načrtovano, je odločila vlada v Berlinu. Ostali bosta v stanju pripravljenosti še do sredine aprila 2023, je danes sporočil nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck.

Nuklearki Isar II na Bavarskem in Neckarwestheim v zvezni deželi Baden-Württemberg na jugozahodu države bosta ostali za rezervo, če se bo to zimo pokazala potreba po stabilizaciji električnega omrežja na jugu Nemčije, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal gospodarski minister.

Nemčija je nameravala v okviru t. i. energetskega prehoda tri nuklearke dokončno ustaviti do konca tega leta. Odločitev sega še v čas predhodnice zdajšnjega nemškega kanclerja Scholza Angele Merkel. Toda zaradi zmanjšanja dobav ruskega plina in visokega porasta cen energentov se vedno več politikov zavzema za podaljšanje njihove obratovalne dobe, češ da bi to pomenilo alternativo v primeru pomanjkanja oskrbe z zemeljskim plinom to zimo.

Rusija je skoraj v celoti prekinila dobave zemeljskega plina Nemčiji, kar je po mnenju nemških uradnikov način kaznovanja Berlin za njegovo podporo Ukrajini in sodelovanje pri sankcijah proti Moskvi zaradi invazije na njeno sosedo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!