ECB: Obeti o finančni stabilnosti evrskega območja ostajajo krhki

Gospodarstvo 31. Maj 202313:41 1 komentar
Denar - evro
PROFIMEDIA

Evropska centralna banka (ECB) je objavil šestmesečno poročilo, v katerem ocenjuje, da obeti o finančni stabilnosti evrskega območja ostajajo krhki.

Obeti glede finančne stabilnosti evrskega območja ostajajo krhki, je v danes objavljenem šestmesečnem poročilu o pregledu finančne stabilnosti navedla Evropska centralna banka (ECB). Med razlogi za to navaja šibke makroekonomske razmere in nepričakovane stresne dogodke v bančnih sektorjih nekaterih gospodarstev.


Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je ECB v danes objavljenem majskem poročilu med drugim spomnila na nedavni propad treh ameriških regionalnih bank in prevzem druge največje švicarske banke Credit Suisse s strani njene največje konkurentke, banke UBS.

Ti dogodki so med drugim prispevali k natančnejšemu pregledu izpostavljenosti bank dolgoročnim dolžniškim vrednostnim papirjem in stabilnosti financiranja nezavarovanih bančnih vlog, hkrati pa spodbudili pomisleke glede odpornosti bank v obdobju višjih obrestnih mer.

Po oceni ECB so bile napetosti zaradi njih kratkotrajne, saj so bančni temelji v evrskem območju ostali trdni, takojšnje posredovanje pa je zajezilo učinke posledic dogajanja v drugih gospodarstvih.

“Stabilnost cen ostaja ključna za trajno ohranjanje finančne stabilnosti,” je ob tem izpostavil podpredsednik ECB Luis de Guindos.

Kot so še navedli pri ECB, dogodki v ZDA in Švici služijo kot “močan opomin o potrebi po dokončanju projekta bančne unije”, pri čemer so še posebej izpostavili oblikovanje okvira kriznega upravljanja in skupno evropsko shemo zavarovanja bančnih vlog.

V nekaterih državah članicah medtem do dokončanja tega projekta še vedno obstaja močan odpor. Te poudarjajo, da ne želijo podpirati propadajočih finančnih institucij v drugih državah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje