Egipčani na volišča, o izidu skorajda ni dvomov

Svet 10. Dec 202310:33 0 komentarjev
Predsedniške volitve v Egiptu
Predsedniške volitve v Egiptu (Foto: PROFIMEDIA)

V Egiptu se danes začenjajo tridnevne predsedniške volitve. Ponovna izvolitev in tretji mandat predsednika Abdela Fataha al Sisija se zdita praktično zagotovljena, čeprav se pod njegovim vodstvom država že vrsto let spopada z gospodarskimi težavami in obtožbami o kršenju človekovih pravic.

Državljani Egipta, ki živijo v tujini, so svoje glasove lahko oddali že med 1. in 3. decembrom. V Egiptu pa bo okoli 65 milijonov ljudi z volilno pravico lahko glasovalo od danes do torka. Rezultati bodo predvidoma znani 18. decembra.

Tudi tokrat so v ospredju volitev gospodarske težave, saj najgosteje naseljeno državo v severni Afriki pestijo huda gospodarska kriza, visoka inflacija in močan padec vrednosti nacionalne valute.

Poleg Sisija, ki je daleč največji favorit, lahko volivci izbirajo med tremi političnimi veterani. To so predsednik socialdemokratske stranke Farid Zahran, predsednik najstarejše egiptovske stranke Vafd, Abdel Sanad Jamama in predsednik republikanske ljudske stranke Hazem Omar.

Predsedniške volitve v Egiptu
Trenutni predsednik Abdel Fatah al Sisi si na volitvah obeta tretji mandat (Foto: PROFIMEDIA)

Predsedniške volitve so bile sicer prvotno načrtovane za april prihodnje leto, a jih je Sisi premaknil na december, saj si želi biti ponovno izvoljen pred uvedbo novih varčevalnih ukrepov.

Al Sisi je na oblast prišel leta 2013 po vojaškem udaru in od takrat Egiptu vlada s trdo roko. Leta 2014 in leta 2018 je zmagal s 96 oziroma 97 odstotki glasov. Pričakovati je, da ga bodo volilni organi ponovno z veliko prednostjo razglasili za zmagovalca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!