Ekipa N1 v opustošenem kibucu: Lahko smo si le zamislili, kaj se je tam zgodilo

N1 video 23. Okt 202314:17

Novinarska ekipa srbske televizije N1 je obiskala kibuc Beeri, ki leži na jugu Izraela oziroma blizu Gaze. Je eden od kibucev, ki so bili v Hamasovem napadu najbolj prizadeti.

Silovito bombardiranje Gaze se nadaljuje že več kot dva tedna, spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim Hamasom pa bi lahko po besedah izraelskega ministra za obrambo Joava Galanta trajali tudi nekaj mesecev. V nedeljskih spopadih na območju Gaze, kamor so izraelske sile že večkrat vstopile v zadnjih dveh tednih, je bil med drugim ubit izraelski vojak.

Ob tem, ko obstaja resna grožnja, da se bo v oboroženi konflikt še aktivneje vpletel libanonski Hezbolah, je ekipa srbske televizije N1 obiskala kibuc Beeri, ki leži le štiri kilometre od Gaze. Kibuc je bil, enako kot drugi kibuci ob meji z Gazo, najbolj prizadet v napadu Hamasovega oboroženega krila 7. oktobra.

“Tam smo videli razsežnosti dogajanja 7. oktobra, ko so teroristi Hamasa vdrli na ozemlje Izraela in izvedli masaker,” je v Tel Avivu povedal novinar N1 Beograd Branislav Šovljanski. Po njegovih besedah je bila v eni od hiš ubita petčlanska družina, “trije otroci, celo dojenček v posteljici”. “V spalnici je bil odprt predal nočne omarice, iz katerega je oče poskušal izvleči pištolo glock, da bi branil družino.”

Hamasov napad na Izrael je zahteval več kot 1.400 življenj, izraelsko bombardiranje Gaze pa že več kot 5.000, kažejo podatki, ki jih sporočata izraelska in palestinska stran.

“Ta kibuc je imel 1.100 prebivalcev, ubitih pa jih je bilo 108. Kot pravijo, je bil eden od najlepših kibucev v Izraelu, zdaj pa je povsem zravnan z zemljo,” je pripovedoval Šovljanski. Kot je povedal, naj bi imele oblasti namen kibuc obnoviti, a bo to težko, saj bo izraelska vlada težko ponovno pridobila zaupanje ljudi, ki jih mora prepričati, da se kaj takega ne bo ponovilo, navaja N1. Kot je opisal, je kibuc v ruševinah, vonj krvi pa se človeku še posebej zareže v spomin.

“Teroristi Hamasa so od vseh prebivalcev zahtevali, da pridejo iz svojih hiš na prosto. Vsi imajo namreč v hišah varne sobe ali zatočišča zaradi nevarnosti zračnih ali drugih napadov. Tistim, ki hiš niso želeli zapustiti, so jih zakurili, da jih je na prosto pregnal dim,” je navedel.

Branislav Šovljanski je prav tako poročal, da se v Tel Avivu vsak večer zbirajo protestniki, ki nasprotujejo izraelski vladi premierja Benjamina Netanjahuja. Očitajo ji, da ni naredila dovolj, da bi preprečila Hamasov napad, ter tudi, da se premalo trudi, da bi rešila talce, ki jih je zajel Hamas. Po navedbah izraelskih oblasti je Hamas zajel 222 talcev.