Kako je možno, da Izrael ni vedel, da Hamas snuje velik napad na judovsko državo

How Hamas duped Israel as it planned devastating attack
Gaza (Foto: PROFIMEDIA)

Palestinsko oboroženo gibanje Hamas je v soboto Izrael povsem presenetilo. Izvedlo je silovit, obsežen napad in pretreslo judovsko državo, katere obveščevalci veljajo za izjemno napredne in temeljite. Kako je torej mogoče, da izraelski obveščevalci niso vedeli, kaj pripravlja Hamas?

Dobro organizirana “kampanja prevare” je oboroženemu palestinskemu gibanju Hamas omogočila, da je izraelsko vojsko, najmočnejšo na Bližnjem vzhodu, in izjemno učinkovite izraelske obveščevalce povsem presenetil s sobotnim napadom, pojasnjuje tiskovna agencija Reuters. Rakete so poletele proti tarčam na območju Izraela, v Izrael pa je vdrla množica palestinskih borcev, ki so na več krajih oziroma lokacijah po Izraelu pobijali in ugrabljali civiliste in vojake. In to na judovski šabat, sveti dan.

Sobotni napad je bil največji “poseg” v celovito in izjemno dovršeno izraelsko obrambno strukturo po letu 1973, ko je 6. oktobra skupina arabskih sosed z napadom povsem presenetila Izrael. Poznavalci so že kmalu po začetku sobotnega napada dogajanje opisali kot velik neuspeh sicer zelo napredne izraelske obveščevalne mreže. Več v prispevku “Kolosalni neuspeh” in “spanje za volanom”: Hamas povsem presenetil obveščevalce.

Da se ne pripravlja na vojno oziroma da si spopada ne želi, je palestinski Hamas izraelske oblasti “prepričeval” kar dve leti. Medtem ko je Tel Aviv verjel, da s spodbudami za delavce v Gazi – med drugim jih je več tisoč dobilo dovoljenje za delo v Izraelu ali na Zahodnem bregu – zadržuje od vojne utrujeni Hamas, pa so se borci pravzaprav usposabljali in urili, pogosto vsem na očeh, je Reutersu povedal vir blizu Hamasa. Poleg neimenovanega vira sta za tiskovno agencijo spregovorila še dva vira iz izraelskih varnostnih struktur, ki pa prav tako nista želela biti imenovana.

“Hamas je uporabil obveščevalno taktiko brez primere, ki je v zadnjih mesecih zavedla Izrael s tem, ko je v javnosti dajal vtis, da ni pripravljen na boj ali spopade z Izraelom, medtem pa se je pripravljal na velikansko operacijo,” je povedal vir blizu Hamasu.

“To je naš 11. september,” je povedal tiskovni predstavnik Izraelskih obrambnih sil Nir Dinar. “Dobili so nas.” Dodal je: “Presenetili so nas in prišli so hitro z več strani – po zraku, kopnem in morju.”

Predstavnik Hamasa v Libanonu Osama Hamdan pa je ob tem za Reuters povedal, da je napad pokazal, da imajo Palestinci voljo doseči svoje cilje “ne glede na izraelsko vojaško moč in zmogljivosti.”

Palestinski protestniki v Gazi
Palestinski protestniki v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Element priprav palestinskega gibanja, ki najbolj preseneča, je to, da je po besedah vira blizu Hamasa gibanje izgradilo celo lažno izraelsko naselje v Gazi, kjer so vadili vojaško delovanje in se urili za napad, vaje pa so celo posneli. Po njegovih besedah je to dogajanje Izrael zagotovo zaznal, a je bil prepričan, da Hamas ni zainteresiran za konfrontacijo.

Izrael verjel, da so spodbude “dovolj”

Od eskalacije s Hamasom leta 2021 si je Izrael prizadeval zagotoviti osnovno raven gospodarske stabilnosti v Gazi s spodbudami, med katerimi je na tisoče dovoljenj za delo v Izraelu ali na Zahodnem bregu, kjer so plače v gradbeništvu, kmetijstvu ali storitvenih dejavnostih lahko desetkrat višje od plač v Gazi.

“Verjeli smo, da bo to, ko so prihajali na delo in se v Gazo vračali z denarjem, ustvarilo določen nivo pomirjenosti. Motili smo se,” je povedal eden od tiskovnih predstavnikov izraelske vojske. “Dosegli so, da smo mislili, da se jim gre za denar,” pa je za Reuters povedal izraelski vir.

Ob tišino Hamasa se je v zadnjem času obregnil tudi Fatah, ki vlada na Zahodnem bregu. V izjavi je skupina junija lani obtožila Hamasove voditelje, da so zbežali v prestolnice arabskih držav, kjer živijo v “luksuznih hotelih in vilah”, pri čemer so v revščini zapustili ljudi v Gazi.

Izrael, Gaza
Izraelski vojaki v bližini Gaze (Foto: Amir Cohen/REUTERS)

Ker je izraelska obveščevalna mreža znana po svojih infiltracijah v palestinske skupine, je bilo po navedbah vira blizu Hamasa pomembno, da so se izognili uhajanju informacij. Kakšni so načrti, po Reutersovih navedbah niso vedeli niti prenekateri voditelji Hamasa. Tudi okoli 1.000 borcev, ki so se podali v napad, med urjenjem niso vedeli, zakaj se usposabljajo.

Vir je prav tako povedal, da je bila operacija razdeljena na štiri dele. Najprej so izstrelili množico raket (po palestinskih navedbah 3.000, po izraelskih nekoliko manj), čez mejo pa so se podali prvi padalci. Ti so na drugi strani zidu vzpostavili pogoje, da so lahko elitne enote prodrle prek zidu, ki ločuje Gazo od ozemlja Izraela. Pri prebijanju utrjenega zidu so uporabili eksplozivna sredstva in buldožerje, Palestinci pa so vdrli na motornih kolesih in drugih vozilih.

Po navedbah vira je ena od palestinskih enot napadla tudi oporišče izraelske vojske in onesposobila komunikacijske mreže, sledilo pa je zajemanje talcev. Po besedah Reutersovega vira iz varnostnih struktur je bilo na jugu Izraela manj vojakov, kot je to običajno, saj so bili ti prerazporejeni na območje Zahodnega brega, kjer so ščitili tamkajšnje judovske naseljence. “Hamas je to izkoristil,” je ocenil vir.