Eksperiment na Otoku: vsak mesec bodo prejemali 1.850 evrov

Svet 05. Jun 202311:35 5 komentarjev
denar, funti
PROFIMEDIA

V Angliji bo trideset ljudi dve leti vsak mesec prejemalo 1.600 funtov oziroma 1.855 evrov tako imenovanega univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Udeleženci projekta bodo znesek prejemali brez kakršnihkoli pogojev, pri tem pa jih bodo opazovali in skušali ugotoviti, kako bo to vplivalo na njihovo življenje, poroča britanski The Guardian.

Po pisanju The Guardiana so za ta pilotni projekt izbrali dva kraja v Združenem kraljestvu, Jarrow na severovzhodu države in East Finchley na severu Londona.

“To je precejšen znesek. Univerzalni temeljni dohodek običajno pokrije osnovne potrebe ljudi, vendar smo želeli ugotoviti, kakšen učinek ima ta brezpogojni pavšalni znesek na duševno in telesno zdravje ljudi, ne glede na to, ali se odločijo, da bodo delali ali ne,” je ob tem povedal Will Stronge, vodja raziskav pri organizaciji Autonomy, ki vodi projekt.

Po njegovih besedah bo naša družba v prihodnjih letih potrebovala neko obliko temeljnega dohodka, saj jo čakajo podnebne spremembe, tehnološke motnje in industrijski prehod. “Zato je pomembno, da že zdaj pripravimo dokaze in vključimo javnost, da bodo temelji dobro pripravljeni za izvajanje na nacionalni ravni,” je dodal Stronge.

Zagovorniki univerzalnega temeljnega dohodka trdijo, da lahko ta vsakomur zagotovi določeno stopnjo ekonomske varnosti. Vidijo ga kot možno rešitev za negotovost na trgu dela. Kritiki UTD pa medtem pravijo, da je ta ideja draga in da bi morala biti bolj ciljno usmerjena, še navaja The Guardian.

“Koristi UTD so prevelike, da bi jih lahko kar prezrli”

Kako bodo preverjali rezultate tega pilotnega projekta? Raziskovalci bodo v istem obdobju spremljali tudi kontrolno skupino, ki ne bo prejemala univerzalnega temeljnega dohodka.

Kot je še dejal Stronge, vsi dokazi kažejo, da bi uvedba univerzalnega temeljnega dohodka neposredno zmanjšala revščino in izboljšala blaginjo ljudi. Po njegovih besedah so potencialne koristi preprosto prevelike, da bi jih lahko prezrli. “Pred nami so desetletja ekonomskih šokov zaradi podnebnih sprememb in novih oblik avtomatizacije, zato bo univerzalni temeljni dohodek ključni del zagotavljanja preživetja v prihodnosti,” je še dodal.

V zadnjih letih se v Združenem kraljestvu veliko pogovarjajo o UTD. V nekaterih delih države pa medtem že izvajajo podobne pilotne projekte. Regionalna vlada v Walesu na primer izvaja program, v okviru katerega mladim, ki zapustijo dom, dve leti plačuje 1.600 funtov na mesec (1.855 evrov). Ko bo poskus končan, bodo pripravili poročilo.

Leta 2020 pa je na primer 170 poslancev in članov lordske zbornice pozvalo vlado, naj za vse uvede univerzalni temeljni dohodek, saj bi tako med pandemijo covida-19 vsem zagotovili finančno podporo, ki ji potrebujejo zase in za svojo družino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje