Islamska država prevzela odgovornost za eksplozijo bombe med mašo na Filipinih

Svet 03. Dec 202310:32 > 19:55 0 komentarjev
Filipini, eksplozija
REUTERS

Na jugu Filipinov je med katoliško mašo odjeknila eksplozija, v kateri so umrli štirje ljudje, 50 jih je bilo ranjenih. Po poročanju tujih medijev je šlo za teroristični napad. Odgovornost zanj je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Eksplodiralo je ob 7.40 po krajevnem času (0.40 po srednjeevropskem) med mašo v telovadnici na državni univerzi Mindanao v mestu Marawi, 817 kilometrov južno od prestolnice Manila.

Kot je povedal generalmajor Gabriel Viray, je najverjetneje eksplodirala doma izdelana bomba. “Gre za teroristično dejanje, ki ga je verjetno izvedla islamistična skupina Daulah Islamiyah Maute,” je dejal. Dodal je, da še ugotavljajo, ali gre za značilno bombo te skupine.

Po navedbah načelnika regionalne policijske uprave Allana Nobleze bi bil napad lahko maščevanje za smrt 11 borcev Daulah Islamiyah med vojaško ofenzivo v petek v bližnji provinci Maguindanao.

Filipini, eksplozija
REUTERS

Marcos: Napadalci bodo odgovarjali

Filipinski predsednik Ferdinand Marcos je napad obsodil in poudaril, da bodo napadalci zanj odgovarjali.

Kasneje je odgovornost za napad prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). “Vojaki kalifata so sprožili eksplozivno napravo na velikem srečanju kristjanov … v mestu Marawi,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali na družbenem omrežju Telegram.

Napadi skrajnežev na avtobuse, katoliške cerkve in javne tržnice Filipine pretresajo že več desetletij. Oblasti v Manili so leta 2014 podpisale mirovni sporazum z največjo uporniško skupino v državi, Islamsko osvobodilno fronto Moro, a manjše skupine muslimanskih borcev, ki nasprotujejo mirovnemu sporazumu, ostajajo aktivne, vključno z borci, ki izpovedujejo zvestobo skupini Islamska država. V regiji delujejo tudi komunistični uporniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto Marawi so leta 2017 pet mesecev napadali islamski skrajneži, pri čemer bilo ubitih več kot 1200 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!