V eksploziji v turškem letalskem podjetju najmanj pet mrtvih, 22 ranjenih

Svet 23. Okt 202415:50 > 20:43 2 komentarja
Teroristični napad v Turčiji
Foto: Stringer/REUTERS

V napadu na sedež podjetja Turkish Aerospace Industries v bližini Ankare je bilo popoldne ubitih najmanj pet ljudi, 22 pa je ranjenih, so sporočile turške oblasti. Notranji minister Ali Yerlikaya je napad označil za terorističen, z njim pa je po njegovih besedah po vsej verjetnosti povezana v državi prepovedana Delavska stranka Kurdistana (PKK).

Turški notranji minister Ali Yerlikaya je sprva sporočil, da so trije ranjeni v kritičnem stanju, medtem ko so napadalca, moškega in žensko, kot je dejal, nevtralizirali. Pozneje je minister sporočil, da je število smrtnih žrtev naraslo na pet, število ranjenih pa na 22. Dodal je, da za napadom najverjetneje povezana v Turčiji prepovedana Delavska stranka Kurdistana (PKK). “Postopek identifikacije in iskanje prstnih odtisov se nadaljujeta in ugotovili bomo, katera teroristična organizacija stoji za napadom (…). Način izvedbe dejanja je zelo verjetno povezan s PKK,” je dejal.

Na dogodek se je pred tem odzval turški predsednik turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se trenutno mudi na vrhu skupine največjih gospodarstev v vzponu (Brics). “Obsojam ta grozljivi teroristični napad,” je ob robu vrha v ruskem Kazanu dejal turški predsednik, ki se je danes tudi sestal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. “Z velikim veseljem vas pozdravljamo v Kazanu, a preden začnemo delo, bi rad izrazil sožalje v zvezi s terorističnim napadom,” je Erdoganu dejal Putin.

Turški predsednik je v daljši izjavi na družbenem omrežju X še poudaril, da so varnostne sile hitro ukrepale in nevtralizirale grožnjo. “Nobena teroristična organizacija, nobeni zli nameni, ne bodo dosegli svojih ciljev,” je po poročanju BBC zapisal.

Napad so obsodili v Washingtonu in tudi v Berlinu. Tiskovna predstavnica tamkajšnjega zunanjega ministrstva ga je opisala kot grozljivega in dodala, da Nemčija “najostreje obsoja vse oblike terorizma”. Napad je pred tem obsodil tudi generalni sekretar zveze Nato Mark Rutte. Na družbenem omrežju X je poročila o napadu označil za “zelo skrb vzbujajoča”. “Nato podpira našo zaveznico Turčijo. Odločno obsojamo terorizem v vseh njegovih oblikah in pozorno spremljamo razvoj dogodkov,” je zapisal nekdanji nizozemski premier in dodal, da se je po napadu po telefonu pogovarjal s turškim predsednikom Erdoganom.

Župan Ankare Mansur Yava pa je v odzivu sporočil, da ga je novica o eksploziji “globoko užalostila”. “Žrtve naj počivajo v miru, poškodovanim želim hitro okrevanje. Obsojamo terorizem. Sožalje,” je dejal po poročanju BBC.

Teroristični napad v Turčiji Teroristični napad v Turčiji
Foto: Ismail Kaplan/Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA
Teroristični napad v Turčiji Teroristični napad v Turčiji
Foto: Ismail Kaplan/Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA
Teroristični napad v Turčiji Teroristični napad v Turčiji
Foto: Ismail Kaplan/Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA
Teroristični napad v Turčiji Teroristični napad v Turčiji
Foto: PROFIMEDIA
Teroristični napad v Turčiji Teroristični napad v Turčiji
Foto: Ismail Kaplan/Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA
Teroristični napad v Turčiji Teroristični napad v Turčiji
Foto: Muhammed Abdullah Kurtar/Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA

Preiskava dogodka poteka

Pred sedežem podjetja Turkish Aerospace Industries (TAI) v kraju Kahramankazan, 40 kilometrov severno od turške prestolnice, je danes okoli 15. ure po srednjeevropskem času odjeknila eksplozija. Po navedbah turških medijev je bilo slišati tudi streljanje. Zaposlene v podjetju, ki se ukvarja z razvijanjem in proizvajanjem letalske in vesoljske tehnologije, naj bi odpeljali na varno, okolico prizorišča pa so ogradili.

Preiskava dogodka poteka. Nadzorne kamere naj bi razkrile, da sta dva napadalca izstopila iz taksija in začela streljati na civiliste v bližini, preden sta se odpravila proti podjetju. Televizija NTV je medtem poročala o “skupini teroristov” in samomorilskem napadu, med katerim naj bi se eden od napadalcev razstrelil.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje