Elon Musk o “neizogibni vojni” na Otoku. V Londonu jezni: “Za to ni opravičila”

Svet 05. Avg 202417:17 32 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Po večdnevnih izgredih v Veliki Britaniji je britansko javnost dodatno vznemiril še milijarder in lastnik družbenega omrežja X Elon Musk. Izjavil je, da je državljanska vojna v Veliki Britaniji neizogibna, njegove besede so ostro obsodili in zavrnili na Downing Streetu ter ocenili, da za takšne komentarje ni opravičila.

Po nekajdnevnih nasilnih izgredih v Veliki Britaniji, ki so izbruhnili po smrtonosnem ponedeljkovem napadu z nožem, je za dodatno razburjenje poskrbel ameriški milijarder Elon Musk.

Izjavil je, da je “državljanska vojna neizogibna”. To je zapisal v komentarjih pod nedeljsko objavo ameriške desno usmerjene komentatorke Ashley St. Clair, ki trdi, da so izgredi na Otoku posledica “množičnih migracij in odprtih meja”. Ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX je od oktobra 2022, ko je postal lastnik omrežja Twitter, zdajšnjega X, že šestič izjavil, da se v Evropi pripravlja državljanska vojna.

Foto: zajem zaslona/X

Zadnje Muskove navedbe ostro obsojajo in zavračajo na Downing Streetu. Ocenili so, da za takšne komentarje ni opravičila. “V tej državi smo bili priča organiziranemu nasilju, ki nima mesta ne na naših ulicah ne na spletu,” so prepričani v kabinetu premierja Keirja Starmerja. 

Napovedali so tudi dodatno zaostrovanje zakonov v boju proti dezinformacijam – tudi na družbenih omrežjih. Na Downing Streetu so prepričani, da morajo podjetja, ki upravljajo medije, storiti več za preprečevanje “zavajajočih ali nevarnih zapisov, ki se pojavljajo na raznih platformah”, ter da so odgovorna za zagotavljanje varnosti svojih uporabnikov.

Musk je bil zaradi svoje pripombe deležen kritik celotnega političnega spektra in novinarjev. Urednik spletne strani Conservative Home Tim Montgomerie je za britanski Independent ocenil, da je bil komentar izjemno neodgovoren. “Lastniki omrežij morajo poskrbeti za deeskalacijo, ne pa za vzbujanje strahu,” je dejal.

Keir Starmer (Foto: PROFIMEDIA)

Sodelavec Inštituta za raziskovanje zunanje politike Michael Stephen pa, da je s tem dokazal, da “izdelovanje električnih avtomobilov in vesoljskih raket nikakor ni enako političnemu razumevanju”. Stephen meni sicer, da državljanska vojna nikakor ni neizogibna, a “moramo vsi skupaj poskrbeti, da do tega ne bo prišlo”.

Tudi britanska vlada je danes ponovno poudarila, da gre za majhne tolpe nasilnežev, ki še ne pomenijo množičnega gibanja. Zaradi naraščajočega nasilja so na Downing Streetu dopoldne sklicali izredni sestanek cobra, na katerem so se posvetili odzivu na nasilje. Premier Starmer je po sestanku dejal, da bo ustanovljena “stalna vojska specializiranih policistov” za boj proti nasilnim protestom.

Zavzel se je tudi za pospešitev postopkov kazenskega pregona. Več osumljencev se je danes že soočilo z obtožbami na sodišču. Ob tem je napovedal, da se bodo vsi vpleteni, tudi tisti, ki spodbujajo nasilje na spletu, soočili z roko pravice. Vlada pa je medtem opozorila, da ukrepi družbenih medijev za boj proti hujskaškim vsebinam “ne gredo dovolj daleč”.

Nasilje usmerjeno proti prosilcem za azil

Kot je znano, je bil vzrok za proteste in izgrede ponedeljkov napad z nožem v obmorskem mestu Southport, v katerem so bile ubite tri deklice, več otrok je bilo ranjenih. Policija je takrat ocenila, da so se protesti po državi razširili zaradi številnih dezinformacij na družbenih omrežjih, da je napadalec islamist.

Skupina ljudi je v Rotherhamu med drugim razbila okna hotela, v katerem so nameščeni prosilci za azil, in zanetila požar. Poškodovanih je bilo najmanj deset policistov, eden je utrpel poškodbe glave. Protestniki so vanje metali lesene deske in jih škropili z gasilnimi aparati. Nasilni protestni shodi so potekali tudi v Boltonu, Hullu, Southportu in Middlesbroughu.

IZGREDI, VELIKA BRITANIJA IZGREDI, VELIKA BRITANIJA
Izgredi se nadaljujejo v več krajih po vsej državi (Foto: PROFIMEDIA)
IZGREDI, VELIKA BRITANIJA IZGREDI, VELIKA BRITANIJA
Izgredi se nadaljujejo v več krajih po vsej državi (Foto: PROFIMEDIA)
IZGREDI, VELIKA BRITANIJA IZGREDI, VELIKA BRITANIJA
Izgredi se nadaljujejo v več krajih po vsej državi (Foto: PROFIMEDIA)
IZGREDI, VELIKA BRITANIJA IZGREDI, VELIKA BRITANIJA
Izgredi se nadaljujejo v več krajih po vsej državi (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi tega so se že prejšnji teden odvili številni sestanki ministrov in premierja z vodjo policije. Premier Starmer je v nedeljskem televizijskem nagovoru poudaril, da imajo ljudje v tej državi pravico biti varni. “Kljub temu smo bili priča napadom na muslimanske skupnosti, napadom na mošeje. Tarče so bile tudi druge manjšine, tu so bili nacistični pozdravi na ulici, napadi na policijo, brezobzirno nasilje ob rasistični retoriki, zato ne, ne bom se izogibal temu, da bi to poimenoval tako, kot je: skrajno desničarsko razbojništvo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje