Kako je najbogatejši človek na svetu kupil Twitter

Svet 28. Okt 202209:52 3 komentarji
Musk Twitter
PROFIMEDIA

Elon Musk je novi lastnik družbenega omrežja Twitter. Prevzem je imel nekaj nenavadnih zapletov in nekajkrat se je zdelo, da je propadel, na koncu pa sta se obe strani dogovorili – Musk je za 44 milijard evrov kupil Twitter. Kako je potekal posel in kako je postal lastnik?

Konec marca sta se v San Joseju srečala Elon Musk in takratni predsednik upravnega odbora Twitterja Bret Taylor. Sčasoma je postalo jasno, da je bilo to srečanje zelo pomembno za podjetje. Musk je takrat ravno postal lastnik nekaj manj kot desetine podjetja, v javnosti pa se je začelo omenjati, da se želi pridružiti upravi podjetja.

Prizorišče sestanka z najbogatejšim posameznikom na svetu ni bilo ravno takšno, kot si je Taylor predstavljal. Dobila sta se v stanovanju, najetem preko Airbnb. Taylor naj bi Musku poslal sporočilo, da je kraj srečanja “vsekakor zmagovalno za najbolj nenavadno mesto, kjer se je z nekom srečal v zadnjem času”.

Nekaj dni kasneje je Twitter objavil, da bodo Musku ponudili stolček v upravnem odboru, kar bi mu onemogočilo prevzem celotnega podjetja. To je bil šele začetek enega najbolj turbulentnih prevzemov v zadnjem desetletju, ki se je nato odvijal v  prihodnjih šestih mesecih.

Najprej kupil le desetino podjetja, nato objavil prevzemno ponudbo

Za nekaj trenutkov se je zdelo, da je Musk zadovoljen z desetimi odstotki podjetja in se bo usedel v upravni odbor. V tistem obdobju je večkrat tvital o spremembah v podjetju. Kljub večkratnim poskusom, se Musk nikoli ni srečal s takratnim izvršnim direktorjem Paragom Agrawalom, kjer bi se pogovarjala, kako rešiti platformo. Po nekaj mesecih naj bi Musk Taylorju poslal sporočilo: “Pogovor s Paragom o reševanju Twitterja ne bo deloval. Potrebni bodo drastični ukrepi.”

Nekaj dni kasneje, 14. aprila, se je Musk odločil in v ponudbi “vzemi ali pusti” za prevzem podjetja ponudil 44 milijard evrov. Upravni odbor je sprva ponudbo zavrnil in jo označil za “sovražni prevzem”. Po premisleku pa so 25. aprila vseeno prižgali zeleno luč, Musk pa se je na Twitterju veselil zmage.

Tudi to še ni bilo zadnje poglavje v prevzemi zgodbi Twitterja. Musk je kasneje večkrat omenjal, da je Twitter izgubil svojo vizijo in da preveč omejuje svobodo govora. Menil je, da bi morala biti platforma “mestna hiša svoboda govora” in da mora to vrednoto postaviti nad vse ostalo. Delnice Twitterja so v prihodnjih tednih in mesecih padale, v javnosti pa so se začela vrstiti vprašanja, ali je mogoče Musk preplačal prevzem. Njegova ponujena cena je bila 38 odstotkov višja od takratnega tečaja delnice.

Twitter Musk
PROFIMEDIA

Vprašanje o številu lažnih profilov zamajalo posel

Ob vprašanjih o višini kupnine pa so se v javnosti začele pojavljati še vprašanja o tem, koliko resničnih računov ima platforma in koliko je “botov”. Musk naj bi večkrat prosil vodstvo, da mu priskrbi podatke. V uradnem odgovoru so navedli, da je lažnih računov manj kot pet odstotkov dnevnih aktivnih uporabnikov. Musk je vodstvo obtožil, da zavajajo s podatki in junija je sporočil, da se želi umakniti iz posla.

Mogoče je želel z manevrom izsiliti nižjo ceno za delnico, ali pa si je enostavno premislil. Twitter je sporočil, da je dogovor z Muskom pravno zavezujoč in da prevzema ni mogoče prekiniti. Obe strani sta se obdali z ekipo odvetnikov, sodišče v Delawaru pa je določilo, da bo 17. oktobra sporočilo svojo odločitev.

Vodstvo Twitterja je v svojih dokumentih trdilo, da je predstavilo dovolj informacij o številu resničnih podatkov. Musk je bil na drugi strani prepričan, da so številke o lažnih profilih veliko višje, podjetje pa je obtožil goljufije.

Vse dogajanje je škodovalo predvsem Twitterju, oglaševalci so se začeli spraševati, koliko ljudem se prikazujejo njihovi oglasi, delnice podjetja pa so izgubljale vrednost.

Tudi med zaposlenimi na podjetju so se širile številne zgodbe, razdeljeni pa so bili tudi okoli vprašanja, kaj bi morebitni prihod Musk pomenil za podjetje. Nekateri so njegov morebitni nakup označevali za katastrofo, predvsem zaradi Muskovih pogledov glede moderiranja vsebine na platformi.

Po številnih preobratih le sledil dokončni prevzem

Sodni postopek se je zdel neizogiben, sledil pa je še en preobrat. Po tem, ko je Musk izrekel več kritik na račun podjetja, je nato sporočil, da je dogovor za nakup Twitterja sklenjen. Twitter je zaprosil za preložitev sodnega postopka, ki se je iztekel danes, ko je bil prevzem končan.

Zakaj si je premislil? Po nekaterih prepričanjih je Musk ocenil, da bi verjetno izgubil sodni postopek. Morda se je želel izogniti napornemu in navzkrižnemu zaslišanju.

Po sklenjeni kupčiji se niso odpirali šampanjci. Sramežljiv je bil tudi odziv tudi v podjetju. Taylor je le tvitnil, da so zavezani k zaključku transakcije po ceni in pogojih, ki so se jih dogovorili z Muskom.

Prevzem, ki se je nekajkrat zdel že končan in po drugi strani tudi nerešljiv, se je s petkom zaključil.

***Članek je povzet po BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje