Erdogan in Vučić v Beogradu: “To je zlata doba odnosov med Srbijo in Turčijo”

Svet 11. Okt 202415:33 2 komentarja
Erdogan in Vučić
Foto: PROFIMEDIA

Srbski in turški predsednik Aleksandar Vučić in Recep Tayyip Erdogan sta se danes po pogovorih v Beogradu zavzela za ohranitev miru in stabilnost na Balkanu. Izpostavila sta tudi dobre odnose med državama, zlasti na področju gospodarstva. Ob obisku Erdogana sta Srbija in Turčija podpisali 11 memorandumov in protokolov.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po poročanju srbskih medijev odnose med Srbijo in Turčijo označil za “zlato obdobje”, pri čemer izstopa gospodarstvo. “V zadnjih dveh letih smo dosegli vse, kar smo pričakovali,” je na novinarski konferenci poudaril turški predsednik. Izpostavil je, da je trgovinska menjava presegla dve milijardi dolarjev, srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je izrazil upanje, da bo do konca leta dosegla 2,6 milijarde dolarjev.

Srbski in turški predsednik sta govorila tudi o razmerah na Balkanu ter pri tem izpostavila pomen stabilnosti. Vučić je dejal, da sta bila ohranitev miru in stabilnosti v regiji v ospredju pogovorov, saj je to tudi predpogoj za gospodarsko sodelovanje.

V zvezi s tem je turški voditelj opozoril, da je glede na dogodke v zadnjem času izredno pomembno, da se k napetostim med Kosovom in Srbijo pristopi z zdravim razumom. Turčija je bila sicer med prvimi državami, ki so leta 2008 priznale neodvisnost Kosova.

Po besedah Erdogana sta potrdila tudi odločenost zaščititi stabilnost v Bosni in Hercegovini, ki jo je označil za politično zelo ranljivo. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Srbija pri tem igrala konstruktivno vlogo.

Erdogan in Vučić
Foto: PROFIMEDIA

Erdogan je dejal, da bosta Srbija in Turčija razvijali sodelovanje na področju specializirane industrije, da bi zaščitili mir in stabilnost na Balkanu.

Na novinarsko vprašanje, ali to med drugim pomeni, da bo Turčija Srbiji dobavila brezpilotna letala, je odgovoril, da se je z Vučićem pogovarjal tudi o možnostih in zmogljivostih turške industrije na tem področju. “Obe državi imata kapacitete, ministri za obrambo in zunanje zadeve pa so dobili ukaze, da začnejo delati na določenih projektih,” je dejal. Srbija se zanima za nakup turških brezpilotnih letal bayraktar. Analitiki so pred obiskom Erdogana ugibali, da bi bilo lahko vojaško sodelovanje ena glavnih tem pogovorov.

Predstavniki srbske in turške vlade so ob obisku danes podpisali 11 memorandumov in protokolov, med katerimi so sporazumi o sodelovanju na področju izrednih razmer, energetike, kulture in medijev. Spremenjen je tudi del prostotrgovinskega sporazuma med državama.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje