EU in Švica postavili okvir za pripravo sporazuma o sodelovanju

Svet 15. Dec 202316:27
Švica, EU
Foto: Profimedia

EU in Švica sta pripravili okvir za nadaljnje pogovore in oblikovanje sporazuma o sodelovanju. Unija bi s Švico tesneje sodelovala na področju evropskega notranjega trga, prometa in električne energije, državo pa bi povabila tudi v evropske programe na področju raziskav. Obe strani se strinjata, da se morajo pogovori začeti čim prej.

Švicarska vlada in Evropska komisija želita nemudoma začeti pogovore o sporazumu o sodelovanju, sta danes zapisali v skupni izjavi. Ob tem sta objavili skupni dogovor, ki bo okvir za pogovore o sporazumu, ki jima bo omogočil učinkovitejše sodelovanje na številnih področjih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Področja sodelovanja vključujejo evropski notranji trg, promet, električno energijo, sodelovanje Švice v evropskih programih na področju raziskav in dialog na visoki ravni.

Švicarska vlada in Evropska komisija sta izrazili prepričanje, da je uspeh zdaj na dosegu roke. Objavili sta dokument na 13 straneh, ki bo okvir za pogovore o sporazumu. Obe strani morata zdaj pridobiti mandat za začetek pogajanj, ki jih želita končati prihodnje leto.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je švicarskega predsednika Alaina Berseta obvestila, da bo komisija kot podlago za osnutek pogajalskih smernic uporabila skupni dogovor, so sporočili iz Bruslja.

Elementi iz skupnega dogovora po navedbah komisije zagotavljajo varstvo pravic državljanov EU v Švici ter pošteno konkurenco med podjetji iz EU in Švice, ki delujejo na istih trgih. Poleg tega so za Švico predvidene izjeme od nekaterih pravil EU.

Odnosi med Brusljem in Bernom so napeti, odkar je Švica maja 2021 odstopila od pogajanj o okvirnem sporazumu, ki bi poenotil vrsto dogovorov med EU in Švico. Pogajanja so po več kot desetletju zašla v slepo ulico, potem ko EU ni želela pristati na zahtevo Švice po izključitvi vprašanj, povezanih z državnimi pomočmi, zaščito plač in svobodo gibanja iz sporazuma. Aprila lani sta strani znova zagnali tehnične pogovore, za zdaj pa odnose med EU in Švico urejajo različni sporazumi.

EU je zaradi svoje gospodarske in politične teže ter geografske in kulturne bližine najpomembnejša trgovinska partnerica Švice, ki je z izjemo Lihtenštajna obdana z državami članicami EU. Za EU je bila Švica lani na četrtem mestu med trgovinskimi partnerji, in sicer za ZDA, Kitajsko in Veliko Britanijo.