EU namenja 600 milijonov evrov za nova letala za gašenje požarov

Svet 25. Mar 202415:49 0 komentarjev
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./ BOBO)

Evropska komisija bo kupila 12 novih letal za gašenje v vrednosti 600 milijonov evrov. Letala, nameščena v šestih državah članicah, bodo namenjena gašenju požarov po vsej uniji.

Evropska komisija bo za nakup novih letal za gašenje v okviru evropske strateške rezerve rescEU namenila 600 milijonov evrov. Ta sredstva bodo namenili za nakup 12 novih letal, nameščenih v šestih državah članicah, s katerimi bodo gasili požare po vsej uniji, še posebej poleti, ko je grožnja gozdnih požarov vse večja, so danes sporočili v Bruslju.

Nova letala, ki jih bodo gostile Hrvaška, Francija, Italija, Grčija, Portugalska in Španija, naj bi dobavljali od leta 2027, pri čemer bodo do začetka delovanja celotne flote uporabljali obstoječa letala rescEU.

Iz Bruslja so novico sporočili na dan, ko se je evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič v Zagrebu udeležil slovesnega podpisa sporazuma med hrvaško vlado in Canadian Commercial Corporation o nakupu specializiranega gasilskega letala.

“To je pomemben korak k pridobitvi letal, ki bodo pomagala zaščititi državljane ne le na Hrvaškem in v Grčiji, temveč po vsej Evropi,” je v Zagrebu poudaril Lenarčič. Dodal je, da bo letalo v celoti plačala Evropska komisija v okviru okrepljene gasilske zmogljivosti rescEU, ki je pripravljena na boj proti vse hujšim požarom v Evropi.

Evropska komisija je strateško rezervo rescEU ustanovila pred petimi leti, da bi državljane dodatno zaščitila pred nesrečami in obvladovala tveganja. Vključuje floto gasilskih letal in helikopterjev.

Zgolj lani so enoto rescEU po navedbah Bruslja uporabili 35-krat, skupna vrednost pomoči pa je bila ocenjena na 110 milijonov evrov, med drugim v okviru vojne v Ukrajini, potresov v Turčiji ter gozdnih požarov v Tuniziji in Grčiji.

Kadar obseg požara v naravi presega odzivne zmogljivosti države članice, lahko ta zaprosi za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Ko se ta aktivira, center EU za usklajevanje odziva na izredne razmere usklajuje in financira pomoč, ki jo s ponudbami zagotovi 27 članic unije in 10 sodelujočih držav – Islandija, Norveška, Srbija, Severna Makedonija, Črna gora, Turčija, Bosna in Hercegovina, Albanija, Moldavija in Ukrajina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!