EU podaljšala sankcije proti Rusiji

Svet 29. Jan 202417:27 2 komentarja
Rusija EU
Foto: PROFIMEDIA

Svet EU se je odločil, da še za pol leta podaljša sankcije proti Rusiji.

Svet EU je sankcije zaradi destabilizacije razmer v Ukrajini proti Rusiji uvedel 31. julija 2014, po ruski agresiji na njeno sosedo februarja 2022 pa jih je razširil zaradi neizzvane, neupravičene in nezakonite vojaške agresije.

Sankcije sedaj obsegajo omejitve glede trgovine, financ, tehnologije, industrije, transporta in luksuznega blaga. Vključujejo tudi prepoved uvoza ali prenosa surove nafte in nekaterih naftnih derivatov iz Rusije v EU, ukinitev sistema Swift za več ruskih bank, zaradi širjenja dezinformacij pa začasen odvzem radiodifuznih pravic in licenc več ruskim medijem, ki jih podpira Kremelj.

Sankcije je povezava uvedla že proti 2.000 podjetjem in posameznikom. Poleg tega je uvedla posebne ukrepe za okrepitev zmožnosti EU za preprečevanje izogibanja sankcijam.

Dokler bo Rusija nadaljevala nezakonita dejanja proti Ukrajini in kršila mednarodno pravo, bo unija ohranila vse ukrepe, ki jih je že sprejela, po potrebi pa bo sprejela dodatne, so sporočili iz Bruslja.

Zaradi resnih kršitev človekovih pravic v Rusiji, kot so samovoljne aretacije in pridržanja, predvsem v zvezi z vidnim kritikom Kremlja Vladimirjem Kara-Murzo, ki prestaja 25-letno zaporno kazen, pa so sankcije uvedli proti trem zaposlenim v ruskem pravosodnem sistemu. Uvedli so jih tudi proti ruski paradržavni organizaciji Liga za varen internet, ki vladi pomaga pri izvajanju cenzure, kot tudi proti njeni predsednici Jekaterini Mizulini. Med drugim so ji zamrznili premoženje in prepovedali potovanje v EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje