EU z novim paketom sankcij proti Belorusiji

Svet 21. Jun 202120:07 > 20:24 0 komentarjev
Aleksander Lukašenko
Lintao Zhang/REUTERS

EU je potrdila sankcije proti 86 posameznikom in pravnim osebam, odgovornim za hude kršitve človekovih pravic v Belorusiji ter za prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku in aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča. Poleg EU so usklajeno sankcije proti Belorusiji uvedle še ZDA, Velika Britanija in Kanada.

Ministri, ki so se pred zasedanjem na zajtrku pogovorili z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, so potrdili sankcije proti 78 posameznikom in osmim pravnim osebam, piše v uradnem listu EU. To je četrti sveženj sankcij, kmalu se pričakuje še peti.

Sedem posameznikov in eno podjetje v državni lasti so kaznovali zaradi odgovornosti za prisilni pristanek Ryanairovega letala in aretacijo Romana Protaseviča. Med kaznovanimi sta obrambni minister Viktor Hrenin ter minister za promet in zveze Aleksej Avramenko.

Med preostalimi kaznovanimi posamezniki sta tudi sin beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Dimitri in predsednikova snaha Lilija, ki je poročena z njegovim najstarejšim sinom Viktorjem Lukašenkom.

V primeru posameznikov gre za prepoved potovanja v unijo in zamrznitev premoženja, v primeru pravnih oseb pa za zamrznitev premoženja.

Četrti sveženj sankcij

To je četrti sveženj takšnih sankcij zaradi zatiranja prebivalstva v Belorusiji. Ob upoštevanju današnje odločitve je na kazenskem seznamu 166 posameznikov, med njimi tudi Aleksander Lukašenko, in petnajst pravnih oseb.

Poleg tega je EU v začetku junija zaradi prisilnega pristanka Ryanairovega letala zaprla svoj zračni prostor za letala beloruskih letalskih družb.

Zunanji ministri EU pa so danes tudi podprli peti sveženj sankcij – gospodarske sankcije v finančnem, energetskem in kemičnem sektorju, ki naj bi jih unija dorekla do zasedanja voditeljev članic, ki bo v četrtek in petek v Bruslju.

Sankcije naj bi se nanašale na sedem področij, med njimi naj bi bili tobačni sektor, finančne storitve, kalijeve spojine, ki se uporabljajo pretežno kot gnojila, in naftni derivati.

Anže Logar
Žiga Živulovič jr./BOBO

S sankcijami želijo vplivati na ravnanje oblasti v Minsku

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je po zasedanju pojasnil, da se za gospodarske sankcije niso odločili že na začetku, ker ne prizadenejo le tistih, proti katerim so uperjene, temveč vse. Namen je vplivati na ravnanje oblasti v Minsku.

Če ne bi bili prepričani, da bodo sankcije delovale, se ne bi odločili zanje, je Borrell odgovoril na vprašanje, ali pričakuje kakšen učinek in ali se ne boji, da bodo zgolj potisnile Belorusijo še bolj v objem Rusije. Ob tem je izpostavil, da beloruska opozicija poziva k še več sankcijam.

Logar: EU s sankcijami cilja na denarnice Lukašenkovega režima

EU želi z načrtovanimi gospodarskimi sankcijami zaradi represije v Belorusiji kaznovati denarnice režima predsednika Aleksandra Lukašenka, je poudaril vodja slovenske diplomacije Anže Logar po zasedanju zunanjih ministrov EU.

Takšne sankcije imajo vselej gospodarski vpliv tudi na članice unije, a države so načelne in tudi Slovenija bo načelna, je poudaril Logar. Cilj sankcij so po njegovih besedah demokratične volitve z opazovalci iz EU in drugih mednarodnih institucij, ki bodo potrdili verodostojnost volitev.

Logar, ki se je večer pred zasedanjem sestal z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, je povedal, da jim je Tihanovska predstavila predloge beloruske opozicije, kako do cilja – sklica demokratičnih volitev. Beloruska opozicija, ki med drugim govori že o šestem krogu sankcij, po Logarjevih besedah želi, da se omogoči šolanje na daljavo tistim, ki so jih zaradi nestrinjanja z oblastmi vrgli s fakultet, da se omogoči delo oziroma poslovanje tistim ljudem in podjetjem, ki so izgubili službe ali posel, ter da se zagotovi sredstva za nadaljnji boj na terenu.

Predlaga tudi, da se Belorusijo začasno izključi iz Interpola, da ne bi režim zlorabljal podatkovnih baz za dostop do beloruskih državljanov v tujini, da se olajša vizumsko ureditev, da se ne potrjuje akreditivov beloruskim veleposlanikom v članicah unije in da se ne gosti predstavnikov režima.

Beloruska opozicija sicer po Logarjevih navedbah pravi, da sankcije unije imajo vpliv. To po njegovih besedah potrjujejo tudi informacije, da je nekatere ministre članic unije klical beloruski kolega. V Minsku naj bi obljubljali, da bodo prijetega opozicijskega novinarja Romana Protaseviča v znak popuščanja prepeljali iz zapora v hišni pripor, a EU bo vztrajala pri izpolnitvi vseh zahtev, je poudaril Logar.

S sankcijami tudi Velika Britanija, Kanada in ZDA

Današnje sankcije EU so bile usklajene skupaj z Veliko Britanijo, Kanado in ZDA, ki so prav tako uvedle sankcije proti Belorusiji. “Zavezani smo podpori dolgo časa zatiranim demokratičnim prizadevanjem beloruskih ljudi in stojimo skupaj v uvajanju omejitev režima,” so sporočili v skupni izjavi.

Washington je med drugim 46 Belorusom prepovedal vstop v državo, na seznamu so se znašli tudi predstavniki vlade, še 16 oseb in pet pravnih oseb pa so uvrstili na črni seznam. Velika Britanija pa je več višjim predstavnikom beloruskega režima prepovedala vstop v državo in zamrznila sredstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!