EU skrbijo olajšave za Ruse in Beloruse. Madžarska: Gre za politično histerijo

Svet 04. Sep 202415:31 > 19:49 4 komentarji
Budimpešta
Foto: PROFIMEDIA

Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka je kritike na račun programa za poenostavljeno pridobivanje dovoljenj za delo in prebivanje, ki od julija vključuje Ruse in Beloruse, označil za politično histerijo.

Budimpešta je tako znova zavrnila skrbi Bruslja, kjer je bilo zaradi tega večkrat slišati pomisleke glede varnostnih tveganj.

“Pri tem ni nobenega pravnega ali varnostnega vprašanja. Vendar pa gre za očitno politično histerijo, ki jo ustvarja tako večina v Evropskem parlamentu kot nekatere države članice,” je na novinarski konferenci politične skupine Domoljubi za Evropo v Bruslju dejal minister za evropske zadeve Janos Boka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vprašanje, če prisotnost ruskih in beloruskih državljanov na ozemlju EU predstavlja varnostno tveganje, je odprto za razpravo. Če pa kdo meni, da dejansko gre za vprašanje nacionalne varnosti, to ni razprava zgolj o Madžarski,” je danes menil Boka.

Pojasnil je namreč, da je Madžarska ruskim in beloruskim državljanom od julija v okviru t.i. sheme nacionalnih izkaznic izdala le 14 delovnih vizumov, medtem ko so nekatere druge članice EU po njegovih besedah izdale veliko več dovoljenj za delo ali prebivanje.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je zaradi tega Budimpešto prosila za več informacij o  programu za poenostavljeno pridobivanje dovoljenj za delo in prebivanje. Na seji pristojnega odbora Evropskega parlamenta je Johansson namreč nova vizumska pravila označila za potencialno grožnjo.

Johansson je na današnji seji odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) izrazila pomisleke glede sprejemanja “državljanov dveh sovražnih držav”, saj da Budimpešta ni ustrezno odgovorila na varnostne pomisleke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ylva Johansson
Ylva Johansson (Foto: Evropska unija)

Grims v bran Madžarski: “Proti takšnim metodam ostro protestiram”

V bran Madžarski je danes v odprtem pismu stopil slovenski evroposlanec in član Libe Branko Grims (EPP/SDS), ki je dejstvo, da je Boka madžarski pogled moral predstaviti na novinarski konferenci, označil za nesprejemljivo.

Po Grimsovem prepričanju bi na sejo, ki je neposredno zadevala članico, moral biti povabljen predstavnik te države. “Tak način dela Evropskega parlamenta in njegovih delovnih teles je po mojem mnenju nesprejemljiv in meče slabo luč na demokratičnost delovanja, zato proti takšnim metodam dela ostro protestiram,” je sporočil Grims.

Branko Grims
Branko Grims (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

“Evropska unija je prostovoljna povezava suverenih držav, zato je doslednost v spoštovanju tega demokratičnega pravila še toliko pomembnejša,” je dodal v dopisu, ki ga je naslovil na predsednika odbora Libe in ga poslal tudi predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsola.

Madžarska je julija razširila svoj program izdaje nacionalnih izkaznic za tuje delavce, ki je bil sprva na voljo le za državljane Ukrajine in Srbije, od julija pa razširjeni seznam osmih držav vključuje tudi Rusijo in Belorusijo.

Več politikov v Bruslju se je v luči vojne v Ukrajini na potezo Budimpešte odzvalo z zaskrbljenostjo. Do Madžarske je bila kritična zlasti največja politična skupina v Evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka (EPP), ki je že julija opozorila na “resne varnostne pomisleke”. Evropska komisija je nato od Budimpešte zahtevala dodatna pojasnila, ki jih je z zamudo tudi prejela.

Madžarska nacionalna izkaznica omogoča poenostavljen vizumski postopek v primerjavi z običajnim dovoljenjem za delo in prebivanje, ob tem pa še vedno prinaša ugodnosti, kot so združevanje družin, pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje na Madžarskem po treh letih in pridobitev madžarskega državljanstva po osmih letih.

Vlada v Budimpešti sicer zatrjuje, da morajo prosilci za nacionalno izkaznico prestati enake varnostne preglede kot za vsako drugo dovoljenje za prebivanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje