EU Ukrajini namenila dodatnih 5 milijard evrov, ki jih lahko porabi za orožje

Svet 13. Mar 202420:04 2 komentarja
Evropska in ukrajinska zastava
Foto: PROFIMEDIA

Države članice Evropske unije so dosegle dogovor, po katerem bodo do konca letošnjega leta Ukrajini namenile dodatnih pet milijard evrov. Pomoč bo namenjena za sofinanciranje dobav vojaške opreme in orožja Ukrajini.

Države članice Evropske unije so dosegle načelni dogovor o reformi evropskega mirovnega instrumenta (EPF), s katero bodo do leta 2024 Ukrajini namenile dodatnih pet milijard evrov pomoči, je danes sporočilo belgijsko predsedstvo Svetu EU.

Pomoč bo namenjena za sofinanciranje dobav vojaške opreme in orožja Ukrajini.

“Veleposlaniki članic pri EU so dosegli načelni dogovor o reformi evropskega mirovnega instrumenta, s katero naj bi Ukrajino do leta 2024 podprli s petimi milijardami evrov,” je na omrežju X zapisalo belgijsko predsedstvo.

Dodalo je še, da EU ostaja odločna pri namenjanju trajne podpore Ukrajini in zagotavljanju, da bo država dobila vojaško opremo, ki jo potrebuje za svojo obrambo.

EU se je kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino prvič strinjala, da bo financirala dobavo orožja državi, ki je v vojni. Od takrat je iz mirovnega instrumenta (EPF) namenila 6,1 milijarde evrov – predvsem za povrnitev dela stroškov za države članice, ki so nastali pri dobavah orožja Ukrajini.

Prizadevanja za okrepitev EPF z dodatnimi petimi milijardami evrov so se zaradi nasprotovanja Nemčije in Francije zavlekla za več mesecev. V Berlinu so namreč vztrajali, da bi se morala nemška bilateralna podpora Ukrajini odšteti od njenega prispevka inštrumentu, v Parizu pa so zahtevali, da se denar povrne samo za orožje, proizvedeno v Evropi.

Po navedbah diplomatov sta obe državi nato sklenili kompromis. Nemčiji naj bi se določen odstotek njene bilateralne podpore izravnal s financiranjem EPF, Francija pa je zadovoljna z zavezo, da bodo države dajale prednost nakupom pri evropskih obrambnih podjetjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje