EU v devetem svežnju sankcij proti Rusiji prepoveduje tudi izvoz dronov

Gospodarstvo 16. Dec 202216:38 > 20:36 2 komentarja
Vojaški dron
PROFIMEDIA

Članice EU so danes dokončno potrdile nov sveženj sankcij Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje nove izvozne omejitve, tudi za drone, in dodatne sankcije proti ruskim bankam in televizijam. Med sankcioniranimi pravnimi osebami je tudi ruska družba SBK ART, ki je posredna lastnica Mercatorja.

Članice EU so danes dokončno potrdile nov sveženj sankcij Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, ki vključuje nove izvozne omejitve, tudi za drone, in dodatne sankcije proti ruskim bankam in televizijam. Po neuradnih informacijah je med sankcioniranimi pravnimi osebami tudi ruska družba SBK ART, ki je posredna las.

Že deveti sveženj sankcij proti Rusiji od začetka vojne med drugim vključuje prepoved izvoza vseh vrst dronov in zrakoplovov brez posadke v Rusijo in tretje države, ki bi ji lahko ta zračna plovila nato dobavile. Brezpilotne letalnike je med drugim v Rusijo dobavljal Iran.

Dodaten nadzor izvoza blaga

EU obenem uvaja dodaten nadzor in omejitve izvoza blaga, med drugim za dobrine za dvojno uporabo. Gre za kemikalije, komponente za elektronsko in informacijsko tehnologijo, ki bi jih lahko uporabljala ruska vojska.

V novem paketu so še sankcije proti dodatnim trem ruskim bankam, ki vključujejo popolno prepoved transakcij z njimi. Vsebuje pa tudi prepoved oddajanja dodatnih štirih ruskih televizij, in sicer NTV/NTV Mir, Rosija 1, REN TV in Pervi Kanal. Kot so pojasnili na Svetu, so se za to odločili, ker so te televizije pod nadzorom ruskih oblasti, ki jih uporabljajo za širjenje propagande o ruski agresiji na Ukrajino.

Po novem pa bo evropskim družbam prepovedano tudi zagotavljanje storitev na področjih oglaševanja, raziskav trga in javnega mnenja ter testiranja izdelkov in tehničnih pregledov v Rusiji.

Poleg tega sveženj vključuje dodatne gospodarske sankcije proti ruskemu energetskemu in rudarskemu sektorju, vključno s prepovedjo naložb v rusko rudarstvo.

Članice so na seznam sankcioniranih, za katere velja zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU, dodale 141 posameznikov in 49 pravnih oseb. Gre za tiste, ki imajo ključno vlogo pri izvajanju namernih raketnih napadov na civiliste, ugrabitvah ukrajinskih otrok, širjenju propagande in dezinformacij ter kraji ukrajinskih kmetijskih pridelkov.

Seznam, na katerem so tudi člani ruskih oboroženih sil, člani obeh domov parlamenta, ministri in guvernerji, je bil že danes objavljen v uradnem listu EU.

Na zahtevo Hrvaške na seznamu tudi lastnica Fortenove

Unija je na seznam uvrstila tudi družbo SBK ART, lastnico hrvaške skupine Fortenova, ki ima v lasti največjega slovenskega trgovca Mercator. To družbo so na seznam uvrstili, ker je povezana z rusko banko Sberbank, proti kateri je EU že prej uvedla sankcije.

V obrazložitvi uvedbe sankcij, ki pomeni zamrznitev premoženja v EU, piše še, da je bila družba SBK ART ustanovljena, da bi nanjo prenesli delež Sberbank v Fortenovi. Največja ruska banka nadzor nad SBK ART ohranja, kljub temu da naj bi njen lastnik postal poslovnež v Združenih arabskih emiratih, navaja dokument.

Iz Sberbank so v začetku novembra sporočili, da so svoj nekaj več kot 43-odstotni delež v lastništvu skupine Fortenova prodali Saifu bin Marhanu Alketbiju. Glavni izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško je medtem že večkrat zatrdil, da prodaja z vidika evropskega prava ni bila izvedena, kar so v Sberbank zavrnili.

Kot je danes v tvitu potrdila hrvaška vlada, je bila družba na seznam vključena na predlog Hrvaške.

Unija je medtem z danes potrjenim svežnjem določenim posameznikom, ki so bili v preteklosti uvrščeni na ta seznam in so imeli pomembno vlogo v mednarodni trgovini s kmetijskimi in prehranskimi izdelki, omogočila odmrznitev premoženja. S tem želijo zagotoviti nemoteno trgovino z žitom in gnojili med Rusijo in tretjimi državami, so pojasnili na Svetu EU.

Ta del svežnja je bil sicer tudi eden od najtrših orehov v pogajanjih med državami članicami, ki so dogovor v četrtek zvečer ob robu vrha EU dosegle en teden po predstavitvi predloga komisije. Sankcije bodo začele veljati z objavo v uradnem listu, ki je predvidena za danes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje