EU začenja priprave na pristopna pogajanja z Ukrajino in Moldavijo

Svet 17. Jan 202414:21 0 komentarjev
Volodimir Zelenski in Ursula von der Leyen
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Foto: PROFIMEDIA)

Bruselj in Kijev začenjata priprave na pristopna pogajanja v EU, je danes napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Bruselj pregled skladnosti nacionalne in evropske zakonodaje začenja tudi z Moldavijo.

Bruselj in Kijev začenjata priprave na vsebinska pogajanja o vstopu Ukrajine v Evropsko unijo, je danes v Evropskem parlamentu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na komisiji so ob tem pojasnili, da Bruselj pregled skladnosti nacionalne in evropske zakonodaje začenja tudi z Moldavijo.

“V okviru priprav na pristopna pogajanja začenjamo screening in oblikujemo pogajalski okvir,” je von der Leyen povedala v današnji razpravi z evropskimi poslanci o decembrskem vrhu EU. Na njem so voditelji članic potrdili začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo.

Kasneje so na redni novinarski konferenci Evropske komisije pojasnili, da se bo t. i. screening, v okviru katerega komisija in država kandidatka pregledata skladnost njene nacionalne zakonodaje z evropsko, začel takoj. Pravni okvir EU je po besedah tiskovne predstavnice komisije Ane Pisonero razdeljen na 33 poglavij, ki so razdeljena v šest sklopov.

Dodala je, da pregled skladnosti nacionalne in evropske zakonodaje začenjajo tudi s Kišinjovom. Obenem pripravljajo osnutka pogajalskih okvirjev, ki bosta podlaga za vsebinska pogajanja. Svetu EU, v katerem so zastopane države članice, ju bodo posredovali v prihodnjih tednih, je povedala Pisonero.

Volodimir Zelenski in Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Voditelji članic so sredi decembra potrdil začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo. Pri tem so Svet EU pozvali, naj pogajalska okvirja potrdijo, ko bosta državi sprejeli še preostale ukrepe, ki ju je od njiju v novembra objavljenem širitvenem poročilu zahtevala Evropska komisija.

Von der Leyen je danes v parlamentu povedala, da je Kijev v samo nekaj mesecih sprejel ustrezno zakonodajo na področjih pravic manjšin, pravosodnega sistema in boja proti korupciji. Pretekli teden pa je ukrajinska rada v prvem branju potrdila še zakon o lobiranju, ki bo omejil vpliv oligarhov.

O izpolnjevanju preostalih pogojev za potrditev pogajalskih okvirjev bo komisija članicam predvidoma poročala do konca marca.

Na to, kako bo unija z več kot 30 članicami delovala v praksi, pa se mora pripraviti tudi EU sama, je danes še povedala predsednica. Svoje ideje bo Evropska komisija predvidoma predstavila konec februarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!