Svet zaradi Putina na nogah: kazenski postopek in napovedi sankcij

Svet 21. Feb 202220:39 > 22:53 5 komentarjev
Charles Michel
N1

Poteza ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je prepoznal separatistični regiji Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajini kot neodvisni, je razburila svetovno javnost. Ukrajinsko generalno tožilstvo je sprožilo kazenski postopek zoper Putinovo potezo. ZDA, Združeno kraljestvo in Evropska unija pa napovedujejo nove sankcije.

Ukrajinsko generalno tožilstvo je sprožilo kazenski postopek glede poteze ruskega predsednika Vladimirja Putina, s katero spreminja mejo države. Generalna tožilka Irina Venediktov je po poročanju Guardiana dejala, da je bila prisiljena ukrepati po tem, ko je Putin priznal neodvisnost ozemlji na vzhodu Ukrajine Donecka in Luganska. Postopek je sprožila na podlagi 11.o člena kazenska zakonika, ki prepoveduje namerno pozivanje k spremembi ukrajinskih meja. Dejala je, da bodo ukrajinski tožilci zadevo odločno obravnavali.

Biden bo izdal izvršen ukaz

Bela hiša je napovedala, da bo predsednik ZDA Joe Biden izdal izvršni ukaz, s katerim bo prepovedal nove naložbe, trgovino in financiranje oseb iz ZDA v regiji Lugansk in Doneck v Ukrajini. Izvršni ukaz bo omogočal uvedbo sankcij proti vsakomur, ki bo deloval na teh območjih znotraj Ukrajine. Po poročanju Guardiana so v Washingtonu napovedali še, da bodo kmalu objavili dodatne ukrepe, povezane z današnjim “očitnim kršenjem mednarodnih zavez Rusije”.

“Ti ukrepi so ločeni od hitrih in strogih gospodarskih ukrepov, ki jih pripravljamo v sodelovanju z zaveznicami in partnerji ter bi veljali tudi v primeru, če Rusija ne bi dodatno napadla Ukrajine,” je povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Dodala je, da potekajo posvetovanja z zavezniki, vključno z Ukrajino, o prihodnjih korakih in zaostrovanju razmer na meji.

Tudi Združeno kraljestvo bo že predvidoma jutri naznanilo sankcije proti Rusiji v odgovor na Putinovo današnje prepoznanje separatističnih regij. Te bodo šle še dlje, če bo prišlo do dejanske invazije Ukrajine, še poroča Guardian.

EU napoveduje odločen odziv

Evropska unija je v odzivu na današnje rusko priznanje separatističnih regij Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine napovedala enoten in odločen odziv. Izrekla je tudi solidarnost z Ukrajino.

“Priznanje dveh separatističnih ozemelj v Ukrajini je očitna kršitev mednarodnega prava, ozemeljske celovitosti Ukrajine in minskih dogovorov. EU in njeni partnerji se bodo odzvali enotno, odločno in solidarnostno z Ukrajino,” sta objavila na Twitterju tako predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kot predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Evropska unija se bo odzvala s sankcijami proti vsem, ki so vpleteni v to nezakonito dejanje, izhaja iz sporočila za javnost.

Predsednika sta poleg tega v skupni izjavi najostreje obsodila odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da prizna neodvisnost Luganska in Donecka. Napovedala sta, da se bo unija odzvala s sankcijami proti vpletenim v to nezakonito dejanje, ter potrdila neomajno podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih mejah.

“Prepoznanje teh dveh separatističnih teritorijev v Ukrajini je očitno kršenje mednarodnega prava in ozemeljske neodvisnosti Ukrajine. EU in njeni partnerji bodo reagirali enotni, trdno in odločno v solidarnosti z Ukrajino,” pa je na družbenem omrežju Twitter zapisal visoki predstavnik EU za zunanje zadeve Josep Borrell.

Napoved reakcij in sankcij prihaja iz vseh strani, med drugim tudi iz Nemčije. “Odreagirali bomo na to kršitev mednarodnega prava v sodelovanju s partnerji,” je sporočila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Nemčija se sicer boji, da bi se Rusija lahko za sankcije z zahoda maščevala tako, da prekine dobavo plina v državo, s tem pa bi ohromili evropsko gospodarsko velesilo. Nemški finančni minister Christian Lindner je za FT dejal, da je Rusija vedno bila zanesljiv partner, tudi na vrhuncu hladne vojne. A to bi se lahko spremenilo v primeru invazije Ukrajine in sankcij s strani zahoda. “Če pogledamo hladno vojno, karkoli se je zgodilo med Natom in Varšavskim paktom, to nikoli ni imelo vpliva na sodelovanje v energetskem sektorju. Stvari bi lahko bile tokrat drugačne.”

Ruski predsednik je danes proruski separatistični regiji Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine priznal kot neodvisni ljudski republiki. Po govoru o razmerah na jugovzhodu Ukrajine, ki ga je prenašala ruska državna televizija, je podpisal odlok o njunem priznanju. K priznanju sta pred tem ruskega predsednika pozvala voditelja obeh samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk, Denis Pušilin in Leonid Pašečnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje