Evropa še vedno v primežu ognjenih zubljev

Svet 08. Avg 202120:29 > 11. Avg 2021 10:29 0 komentarjev
Grčija
Nicolas Economou/REUTERS

Grčija in Turčija se že skoraj dva tedna borita z obsežnimi požari, ki jih je okrepil vročinski val. Do sedaj so požari ubili dva človeka v Grčiji in osem v sosednji Turčiji, številni so morali v bolnišnice. Razmere se niso umirile niti v Italiji, kjer svarijo pred novim vročinskim valom.

Na grškem otoku Evbeja so lokalne oblasti opozorile, da so jih pustili na cedilu. Na severnem delu otoka še vedno gori več kvadratnih kilometrov gozda. Ponoči so se borili proti okoli sedem kilometrov dolgi liniji požara. Z otoka so evakuirali že več tisoč ljudi, nazadnje tudi danes, ko so jih prišli iskat s trajekti.

Oblasti pozivajo k dodatni pomoči

Namestnik ministra za civilno zaščito Nikos Hardalias je danes posvaril pred razmerami na Evbeji. “Pred nami je še en težek večer, še ena težka noč,” je povedal. Razmere niso nič boljše na Peloponezu, kjer gori v bližini mesta Megalopolis na jugu polotoka, požar na zahodu pa se premika v smeri notranjosti polotoka proti gozdnatemu območju Arkadia. Se pa po oceni Hardaliasa razmere na polotoku počasi stabilizirajo.

Regionalne oblasti sicer pozivajo k dodatni pomoči predvsem iz zraka. Ob tem pa so kritični, da gasilska letala ostajajo v bližini Aten, zaradi česar drugod po državi požari še naprej divjajo nenadzorovano. Na drugi strani gasilci trdijo, da ne morejo biti na vseh koncih hkrati in da je severno od Aten obstajala nevarnost, da se požar razširi na poseljena območja.

Grčija
Stringer/REUTERS

Severno od Aten so se razmere stabilizirale, saj jim je uspelo pogasiti nekaj manjših požarov. Ob umirjanju razmer pa so vidne hude posledice požarov. Po prvih ocenah je ogenj uničil več kot 300 hiš in industrijskih objektov. Hudo poškodovano je tudi električno omrežje in po ocenah pristojnih bo trajalo do 15 dni, preden bo spet stekla oskrba z električno energijo.

Policija je v zvezi s požari v petek popoldne aretirala dve osebi. Po neuradnih navedbah gre za 43-letnega Grka, ki se je nahajal na območju obalnega kraja Krioneri, kjer je ogenj v petek zajel več hiš in podjetij. V parku v Atenah pa so aretirali Afganistanca, ki je imel pri sebi vnetljiva sredstva, obenem pa je kršil prepoved zadrževanja v parkih in gozdovih, ki so jo uvedle grške oblasti zaradi “izjemne nevarnosti požarov”.

V Turčiji preučujejo vzrok požarov

V Turčiji danes zjutraj niso imeli pod nadzorom še najmanj šest požarov. Gasilci so se osredotočili predvsem na provinco Mugla na zahodu države, kjer močan veter otežuje gašenje. Zaradi vetra se je znova razplamenel požar v provinci Aydin, ki so ga pred tem že spravili pod nadzor. Razmere pa so se umirile v Antalyi. Gasilske enote z območja počasi umikajo in jih selijo na zahod Turčije. Po ocenah strokovnjakov so požari doslej uničili že več kot 100.000 hektarjev površin.

V državi medtem preučujejo vzroke požarov. V Marmarisu naj bi požar pomotoma zanetili otroci. V Bodrumu pa so zaradi suma, da so iz avta odvrgli cigaretne ogorke, aretirali tri ljudi.

Italiji pa zaradi prihajajočega vročinskega vala grozijo novi požari, je danes v Rimu posvaril vodja civilne zaščite Fabrizio Curcio. Najbolj vroče bo po napovedih v torek in sredo. Civilna zaščita pričakuje na Sardiniji in Siciliji temperature do 45 stopinj Celzija.

Na severu Sicilije so danes v boju proti požarom aktivirali letala, saj so izbruhnili novi požari v bližini mesta San Mauro Castelverde. Tudi drugod v bližini Palerma gasilce pri delu podpirajo iz zraka. Oblasti na Siciliji so zaradi požarov za šest mesecev razglasile izredne razmere.

Poleg Sicilije sta trenutno zaradi požarov najhuje prizadeti še deželi Kalabrija in Apulija. Iz italijanske pokrajine Reggio Calabria so v petek poročali o dveh smrtnih žrtvah. Požari so nedavno izbruhnili tudi v pokrajini Oristano na Sardiniji, kjer so že povzročili veliko škodo. V soboto je ogenj zajel tudi eno od tamkajšnjih nastanitev za turiste. Gasilci so po lastnih navedbah preprečili, da bi se ognjeni zublji razširili na bližnje rastje, poškodovanih ni bilo.

V Severni Makedoniji pomagajo slovenski gasilci

Medtem se razmere počasi umirjajo v Severni Makedoniji. Po oceni vodje kriznega centra Stojančeja Angelova so razmere po večini države pod nadzorom, z izjemo požarov v regiji Berovo. Poudaril pa je, da življenja ljudi niso ogrožena.

V Severni Makedoniji pomagajo tudi slovenski gasilci, ki so pred ognjem uspešno zaščitili objekte v bližini vasi Budinarci. S pomočjo helikopterja se borijo tudi proti požaru, ki se je širil proti minskemu polju. Pred ognjem pa so z aktivnim gašenjem požarne linije uspešno obranili vas Robovo.

Požari se širijo tudi v Rusiji. V soboto so imeli skupno 250 požarov, ki so se raztezali na skupno več kot treh milijonih hektarjev površin. Najhuje je prizadeta sibirska regija Jakutija na severovzhodu Rusije. Skupno v osmih regijah veljajo izredne razmere.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!