Evropa v plamenih, temperature vztrajajo: na Otoku že padel temperaturni rekord

Svet 19. Jul 202212:31 > 16:10 0 komentarjev
London
PROFIMEDIA

Živo srebro, ki pleza v višave, suša, požari. Rekordno temperaturo so že dopoldne izmerili v Združenem kraljestvu, v več državah, med njimi so Španija, Portugalska in Francija, pa še naprej divjajo požari.

Vročinski val v Evropi ne popušča. Živo srebro naj bi danes po Sloveniji preseglo 30 stopinj Celzija, medtem pa imajo v Združenem kraljestvu, skladno z napovedmi, najbolj vroč dan v zgodovini merjenja temperature, predeli Francije pa so, tako strokovnjaki, soočeni z “vročinsko apokalipso”.

V Veliki Britaniji so danes zabeležili temperaturni rekord, saj se je živo srebro povzpelo na 40,2 stopinje Celzija. Po najtoplejši noči v zgodovini Velike Britanije je državna meteorološka agencija sporočila, da so danes v državi prvič zabeležili temperaturo, ki je presegla 40 stopinj Celzija. Živo srebro se je namreč v bližini letališča Heathrow začasno povzpelo na 40,2 stopinje Celzija.

V večjem delu Anglije in Walesa je še vedno razglašen rdeči alarm, preventivno pa so bile zaprte tudi nekatere železniške proge in šole. “Veliko naše infrastrukture preprosto ni zgrajene za takšne temperature,” je za Sky News pojasnil minister za promet Grant Shapps.

Francija, požar Francija, požar
Požar v Franciji (Pascal Rossignol/REUTERS)
Požar, Španija Požar, Španija
Požar v Španiji (Isabel Infantes/REUTERS)
Požar, Portugalska Požar, Portugalska
Požar na Portugalskem (Rodrigo Antunes/REUTERS)
Požar, Portugalska Požar, Portugalska
Požar na Portugalskem (Rodrigo Antunes/REUTERS)
Francija, požar Francija, požar
Požar v Franciji (Philippe Lopez/REUTERS)

Medtem so včeraj tudi na Nizozemskem imeli najbolj vroč dan v tem letu, visoke temperature pričakujejo tudi danes. Napovedi kažejo, da se vročinski val pomika proti severu – v Nemčiji in Belgiji naj bi bile temperature v prihodnjih dneh višje od 40 stopinj.

Vročina in požari v Franciji: kot hobotnica, ki se širi

V številnih mestih po Franciji so v ponedeljek, ko je državo zajel vročinski val, izmerili najvišje temperature doslej, v mestu Nantes na zahodu države je znašala 42 stopinj Celzija, piše STA. V Nantesu so doslej najvišjo temperaturo izmerili leta 1949, ko so termometri pokazali 40,3 stopinje.

Temperaturni rekord je bil tudi v mestu Brest na atlantski obali (skrajni severozahod Francije) – tam so izmerili 39,3 stopinje Celzija, doslej rekordna temperatura pa je iz leta 2002, in sicer 35,1 stopinje. V mestu Saint-Brieuc na obali Rokavskega preliva pa so izmerili 39,5 stopinje Celzija (prejšnji rekord je bil 38,1 stopinje). Kot so po Twitterju sporočili z Agencije RS za okolje, “običajno vročino na francoski obali blaži zmorec, tokrat pa je ob rekordno vroči zračni masi pihalo z notranjosti”.

Suša in vročina, ki sta od začetka poletja stalnica v Franciji, povzročata hude težave za kmete in gozdne požare. Po navedbah BBC je še posebej hudo v regiji Gironde na jugozahodu Francije, ki je pri turistih precej priljubljena. Tamkajšnji predsednik lokalnih oblasti Jean-Luc Gleyze je ognjene zublje primerjal s hobotnico. “To je pošast kot hobotnica, in raste in raste in raste naprej, nazaj, na obe strani – zaradi temperature, zaradi vetra, zaradi pomanjkanja vlage v zraku,” je opisal.

Požari, ki so z domov pregnali že nekaj deset tisoč ljudi, so med drugim zajeli Grčijo, Španijo in Portugalsko. Zahtevali so tudi smrtne žrtve. V regiji Zamora na severozahodu Španije sta izgubila življenje dva človeka, starejši par pa je med umikom pred ognjenimi zublji umrl na severu Portugalske. V Španiji, piše BBC, divja vsaj 20 požarov, ki še niso pod nadzorom gasilcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!