Evropska unija je evakuirala svoje diplomatsko osebje s Haitija

Svet 11. Mar 202415:02 2 komentarja
Haiti
Številni bežijo pred nasiljem. (Foto: Ralph Tedy Erol/REUTERS)

Evropska unija je izredno zaskrbljena zaradi dogajanja na Haitiju. Ker so se varnostne razmere dramatično poslabšale, so od tam evakuirali celotno osebje EU.

Evropska unija je evakuirala svoje diplomatsko osebje s Haitija, kjer so se varnostne razmere dramatično poslabšale zaradi nasilja oboroženih tolp, ki nadzirajo večji del prestolnice Port-au-Prince, so sporočili iz Bruslja.

“Trenutno smo s Haitija umaknili in evakuirali celotno osebje EU,” je sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano in dodal, da so v Bruslju “izredno zaskrbljeni” nad dogajanjem v tej karibski državi v zadnjih dneh.

Po njegovih besedah so osebje premestili na varnejšo lokacijo zunaj države, od koder še naprej opravlja svoje naloge. Zagotovil je, da spremljajo razmere in da bodo načine delovanja prilagajali.

Haiti
Številni bežijo pred nasiljem. (Foto: Ralph Tedy Erol/REUTERS)

Haiti je že dlje časa v primežu nasilja oboroženih tolp, ki nadzorujejo okoli 80 odstotkov prestolnice. V zadnjem tednu so napadle dva zapora, enega v Port-au-Princeu in drugega v bližnjem kraju Croix des Bouquets, po katerih je vlada razglasila izredne razmere.

Tolpe si s tovrstnimi napadi prizadevajo izsiliti odstop premier Ariela Henryja, ki državo vodi vse od atentata na predsednika Jovenela Moiseja leta 2021. Februarja bi moral Henry oditi, vendar je z opozicijo dosegel dogovor, da ostane na oblasti do novih volitev.

Zaradi nasilja je po podatkih Mednarodna organizacija za migracije (IOM) notranje razseljenih okoli 362.000 Haitijcev, od tega več kot polovica otrok.

Skupnost karibskih držav (Caricom) je medtem na današnje srečanje v Kingstonu na Jamajki povabila odposlance ZDA, Francije, Kanade in Združenih narodov, da bi razpravljali o razmerah na Haitiju, ki spada med najrevnejše države sveta. Udeležbo je že potrdil ameriški državni sekretar Antony Blinken, je sporočilo zunanje ministrstvo ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje