Evropska unija v okviru sankcij zamrznila za 17 milijard ruskega premoženja

Svet 29. Okt 202215:31 1 komentar
eu, evropska unija
Foto: PROFIMEDIA

Evropska unija je v okviru svežnja sankcij proti Rusiji zamrznila za več kot 17 milijard evrov ruskega premoženja, je sporočil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. EU je od začetka ruske agresije proti Ukrajini pred osmimi meseci sprejela osem svežnjev sankcij.

“Do zdaj je bilo zamrznjeno premoženje 90 oseb, več kot 17 milijard v sedmih državah članicah, od tega 2,2 milijarde v Nemčiji,” je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders povedal za več nemških časnikov, ki so del medijske skupine Funke. Zlasti ukrajinski politiki so večkrat zahtevali, da se zamrznjeno premoženje uporabi za obnovo države po vojni. “Če gre za denar, ki izvira iz kriminalnih podjetij, ki ga je EU zasegla, ga je mogoče usmeriti v odškodninski sklad za Ukrajino. Vendar pa ta znesek nikakor ne bo zadoščal za financiranje obnove,” je to komentiral Reynders.

Kot del zahodnih sankcij je bilo zamrznjenih tudi 300 milijard evrov deviznih rezerv ruske centralne banke, je dejal Reynders, ki meni, da je mogoče teh 300 milijard zadržati vsaj kot jamstvo, dokler Rusija ne bo prostovoljno sodelovala pri obnovi Ukrajine. Reynders je za časnik Hamburger Abendblatt ločeno povedal, da je “precej prepričan”, da se bodo prva sojenja za vojne zločine ruskim osumljencem na Mednarodnem kazenskem sodišču začela že letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje