Evropska unija z začasnimi zaščitnimi ukrepi omejuje uvoz ukrajinskega žita

Svet 02. Maj 202319:04 2 komentarja
Ukrajinsko žito
REUTERS/Alexey Malgavko

Evropska komisija je danes sprejela začasne zaščitne ukrepe, s katerimi omejuje uvoz določenih vrst ukrajinskega žita na Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo, ki se zaradi prevelikih količin žita iz Ukrajine soočajo s težavami. Odslej je mogoč zgolj tranzit žita skozi te države, ki bodo v zameno odpravile enostranske prepovedi uvoza.

Od danes do 5. junija bo dovoljen uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen v vse članice EU, razen Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo. V teh pet članic bo mogoče žito uvoziti, samo če bo namenjen tranzitu v druge članice unije ali tretje države, so zapisali na Evropski komisiji.

Pojasnili so, da so se za tovrstne ukrepe odločili zaradi logističnih ozkih grl, ki so nastala v teh petih članicah. Če se bodo te izjemne razmere nadaljevale, so pripravljeni ukrepe podaljšati tudi po 5. juniju.

Poljska, Madžarska, Slovaška in Bolgarija so se v zameno za te ukrepe zavezale, da bodo odpravile enostranske ukrepe, ki so jih sprejele za uvoz žita iz Ukrajine, so še poudarili na komisiji.

“Medtem ko naslavljajo skrbi v članicah, ki ležijo v bližini Ukrajine, ti ukrepi obenem potrjujejo močno zavezanost EU podpori Ukrajini in ohranjanju njenih zmogljivosti za izvoz žita, ki je ključno za hranjenje sveta in preprečevanje dvigovanja cen hrane,” so zapisali.

žito
Dado Ruvic/REUTERS

Danes sprejeti ukrepi so sicer del širšega paketa, ki bo vključeval še finančno podporo za kmete v prizadetih državah in dodatne ukrepe za olajšanje tranzita ukrajinskega žita prek t. i. solidarnostnih pasov v druge članice in tretje države.

Komisija je ukrepe sprejela, potem ko se je o njih pretekli petek dogovorila s petimi članicami in Ukrajino. Njene evropske sosede so se namreč zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravila carine, znašle v težavah. Prišlo je do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. Zato so se odločile za enostranske ukrepe.

V petek so sicer članice EU podprle tudi enoletno podaljšanje uredbe, v skladu s katero je EU odpravila carine na ukrajinsko žito. Zdaj mora to potrditi še Evropski parlament, nato pa uradno še Svet EU, v katerem so države članice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje