Evropske države, v katerih so ljudje v službi najmanj časa. Na vrhu presenečenje

Svet 21. Mar 202405:20 9 komentarjev
SLUŽBA DELOVNI TEDEN
Foto: PROFIMEDIA

Po podatkih OECD zaposleni najmanj ur v službi preživijo v državah s severa Evrope. Tam v povprečju delajo manj kot štiri dni na teden.

V zadnjih letih je v Evropi zaznati trend zmanjševanja števila delovnih ur, nekatere države pa se tudi že zavzemajo za uvedbo štiridnevnega delovnega tedna. Februarja 2024 je tako Nemčija uvedla pilotni projekt štiridnevnega delovnega tedna v 45 podjetjih. Njihova ideja je, da bi zaposlenim zmanjšali število sestankov ter jim namenili več časa za individualne delovne obveznosti. S tem bodo količino dela, ki ga sicer opravijo v petih dneh, skušali oddelati v štirih dneh ter tako pridobili dodaten prost dan, plača pa bo ostala enaka.

Ni pa Nemčija prva v Evropi, ki je začela uvajati tovrstne spremembe. Belgija je namreč leta 2022 postala prva država, ki je uzakonila štiridnevni delovni teden, ob tem pa so dali zaposlenim tudi možnost, da si sami oblikujejo urnik, piše portal Punkufer.hr. Za skrajšanje delovnega tedna pa se zavzemajo tudi na Islandiji, Portugalskem, v Španiji, Združenem kraljestvu in Kanadi.

Najmanj oddelanih ur na severu Evrope

Po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) so v zadnjih letih v povprečju najmanj ur na delovnem mestu na teden nekoliko presenetljivo preživeli v državah s severa Evrope.

Na vrhu seznama je tako Nizozemska, v kateri zaposleni v povprečju na delovnem mestu preživijo 29,5 ure na teden. Sledita Danska z 32,5 ure na teden ter Norveška s 33,6 ure na teden. Razmerje med delom in prostim časom je tako najboljše na severu. Prvi trojici že sledijo države iz naše bližine. Na četrtem mestu je Švica s 34,6 ure, na petem pa so skupaj Avstrija, Belgija in Italija s 35,5 ure. Deseterico zaokrožujejo Irska s 35,6 ure, Švedska s 36 urami in Finska s 36,3 ure.

Slovenija za deseterico “zaostaja” za okoli tri ure. Po podatkih OECD se namreč povprečje oddelanih delovnih ur na teden v Sloveniji od leta 2010 vseskozi giblje med 39 in 39,5 ure. Za primerjavo, to je nekaj več, kot delajo na Hrvaškem, kjer je povprečje po podatkih Eurostata 38 oddelanih ur na teden, ter okoli tri ure manj od Črne gore (42,8 ure) in Srbije (42,3 ure).

Na svetovni ravni sicer po podatkih OECD največ delovnih ur na teden v povprečju opravijo v Kolumbiji, in sicer 47,6 ure.

Države z najkrajšim delovnim tednom po OECD (povprečni podatki za zadnja leta):

Nizozemska, 29,5 ure
Danska, 32,5 ure
Norveška, 33,6 ure
Švica, 34,6 ure
Avstrija, Belgija in Italija, 35,5 ure
Irska, 35,6 ure
Švedska, 36 ure
Finska, 36,3 ure

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje