Evropski parlament bo pozval k prekinitvi pogajanj EU s Srbijo

Svet 28. Sep 202216:30 8 komentarjev
Srbija in EU
PROFIMEDIA

Evropski parlament bo Evropsko unijo pozval, naj prekine pristopna pogajanja s Srbijo, dokler ta ne uvede sankcij proti Rusiji, je razvidno iz osnutka nove strategije EU v procesu širitve, v katerega je imel vpogled Radio Svobodna Evropa (RSE).

“Dajte prednost prilagajanju držav pristopnic skupni zunanji in varnostni politiki EU in nadaljujte pristopna pogajanja s Srbijo le, če se bo država uskladila s sankcijami EU proti Rusiji,” piše v osnutku strategije EU o procesu širitve.

Poslanci Evropskega parlamenta bodo o tem dokumentu razpravljali na zunanjepolitičnem odboru 13. oktobra, končna različica osnutka pa bo v obliki resolucije Evropskega parlamenta na sporedu za glasovanje predvidoma novembra. Resolucije EP niso pravno zavezujoče za države članice ali druge evropske institucije.

Evropski socialdemokrati, ki predstavljajo drugo največjo skupino v EP, so že sporočili, da so mnenja, da EU ne more nadaljevati pristopnih pogajanj s Srbijo, če ta ne spoštuje sankcij EU proti Rusiji. Napovedali so, da bodo to vključili v prihodnje poročilo parlamenta o širitvi.

RSE ob tem spominja, da EU vse od začetka vojne v Ukrajini Srbijo redno poziva, naj uvede sankcije proti Rusiji v skladu z odločitvami EU. V Bruslju navajajo, da bi morale države kandidatke svojo zunanjo politiko postopno uskladiti z zunanjo politiko EU.

Srbija je edina država v regiji, ki ni uvedla sankcij proti Rusiji. Ostale države Zahodnega Balkana so svoje politike že uskladile s politiko EU.

Po mnenju Evropske komisije, institucije, ki ocenjuje pripravljenost države na integracijo, je Srbija pripravljena, da se loti konkurenčnosti in vključujoče rasti. Tega skupka naj bi se načeloma lotili decembra letos. Zdaj pa viri iz diplomacije trdijo, da bo leto 2022 prav zaradi odnosa Srbije z Rusijo minilo brez napredka v pristopnih pogajanjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje