Evropsko sodišče razveljavilo 1,06 milijarde evrov visoko kazen Intelu

Svet 26. Jan 202213:18
Intel
Andrew Kelly/REUTERS

Evropsko Splošno sodišče je razveljavilo milijardno kazen, ki jo je ameriškemu proizvajalcu čipov Intel pred dvanajstimi leti naložila Evropska komisija zaradi praks, ki niso bile v skladu s pravili konkurence.

Evropsko Splošno sodišče je danes razveljavilo kazen v višini 1,06 milijarde evrov, ki jo je ameriškemu proizvajalcu čipov Intel naložila Evropska komisija zaradi praks, ki niso bile v skladu s pravili konkurence. Presodilo je, da Bruselj ni v zadostni meri dokazal protikonkurenčnih praks.

S tem je razveljavljena pred 12 leti dodeljena kazen, ki je četrta največja v zgodovini komisije. Evropska komisija se sicer lahko na odločitev še pritoži.

Na dodeljene kazni v preteklih letih so se pritožili tudi ameriški Google in nekateri drugi velikani. Vsi ti primeri bi se lahko tako vlekli desetletja.

Tudi zaradi pravnih težav, povezanih s primeri kršenja konkurenčnih pravil, je EU zasnovala akt o digitalnih trgih, ki je trenutno predmet pogajanj. Z njim bi natančneje določili pravila poslovanja velikih tehnoloških podjetij v Evropi.

V primeru Intela je Splošno sodišče presodilo, da je bila analiza Bruslja nezadostna in ne dosega pravnega standarda dokazovanja, da so sporni popusti pomembno vplivali na konkurenco, je navedlo sodišče. Gre za popuste, ki jih je Intel ponujal strankam, da bi uporabljali njegove računalniške čipe namesto čipov rivala AMD.

Gre že za tretjo odločitev evropskih sodišč v tej zadevi. Isto sodišče je kazen leta 2017 najprej potrdilo, a je to odločitev višje Sodišče EU nato razveljavilo in jo vrnilo Splošnemu sodišču v ponovno odločanje.