Facebook bo v EU ogromno zaposloval

Svet 18. Okt. 202109:47 > 11:25
Delite:
Facebook
Foto: Johanna Geron/REUTERS

Facebook je napovedal, da bo v naslednjih petih letih v EU zaposlil deset tisoč ljudi, ki bodo pomagali pri izdelavi interneta v obliki navidezne resničnosti, imenovanega metaverzum.

Upravljalec družbenega omrežja Facebook namerava v naslednjih petih letih v EU zaposliti 10.000 ljudi, ki bodo pomagali pri izdelavi t. i. metaverzuma, različice interneta v obliki navidezne resničnosti, ki jo tehnološki velikan vidi kot prihodnost.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg sodi med vodilne glasove Silicijeve doline, ki se zavzemajo za metaverzum (angleško metaverse). Ta bi zameglil meje med resničnim in digitalnim svetom.

Tehnologija bi lahko na primer posamezniku omogočila, da si nadene očala za navidezno resničnost, zaradi česar bi dobil občutek, kot da sedi poleg prijatelja, v resnici pa sta na tisoče kilometrov narazen in povezana prek interneta. “Metaverzum ima potencial, da pomaga omogočiti dostop do novih ustvarjalnih, družbenih in gospodarskih priložnosti. In Evropejci ga bodo oblikovali od samega začetka,” so zapisali pri Facebooku.

Službe med drugim za visoko specializirane inženirje

Pri podjetju niso podrobneje predstavili načrtov za ekipo, ki bo izdelovala metaverzum, a naj bi med drugim vključevala “visoko specializirane inženirje”.

“EU ima številne prednosti, zaradi katerih je odlično mesto za investicije tehnoloških podjetij – velik potrošniški trg, prvovrstne univerze in, kar je bistveno, nadarjene kadre,” so navedli.

Pozitivna novica med množico slabih

Novica prihaja v času, ko se Facebook spopada s številnimi težavami, kot so nedavna razkritja žvižgačice Frances Haugen, da se je vodstvo podjetja zavedalo škode, ki jih povzročajo njihovi produkti in odločitve. Haugen je na začetku meseca v ameriškem kongresu povedala, da vodstvo podjetja zanima le dobiček in rast uporabnikov ne glede na škodljivost objav in vsebin. Prav tako so Facebook in njegove storitve na začetku oktobra doživele večji izpad, obenem pa se družba spopada z vedno glasnejšimi pozivi, da bi se omejil njen ogromni vpliv.

Komentari

Vaš komentar