FBI preiskuje enega najkompleksnejših kibernetskih napadov v Črni gori

Svet 02. Sep 202215:50 0 komentarjev
kibernetska varnost, prevare
PROFIMEDIA

Kibernetski napad na državne ustanove Črne gore preiskuje tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI, so sporočili s črnogorskega ministrstva za javno upravo. Iz varnostnih razlogov je še vedno nedostopnih več vladnih spletnih strani, vključno s spletnimi stranmi ministrstev za obrambo, finance in notranje zadeve.

Črnogorski minister za javno upravo Maraš Dukaj je prek družbenega omrežja Twitter v četrtek sporočil, da so ekipe FBI že na terenu. Poudaril je, da bodo pomagale premagati enega od najkompleksnejših napadov na digitalno infrastrukturo države v zgodovini.

Napadi na celotno informacijsko-tehnološko infrastrukturo črnogorske vlade so se po pisanju črnogorskih medijev začeli 22. avgusta.

Črnogorski premier Dritan Abazović je minuli teden povedal, da so bili “okuženi” računalniški sistemi več ustanov, vključno z ministrstvom za finance. Medtem ko sta črnogorska varnostno-obveščevalna služba ANB ter podpredsednik vlade in koordinator varnostnih služb Raško Konjević za kibernetski napad okrivila Rusijo, je Abazović menil, da je za napadom politično motivirana akcija, ki se je začela po padcu njegove vlade.

Rusija je Črno goro marca sicer dodala na seznam “neprijateljskih držav”, potem ko se je Podgorica pridružila sankcijam Evropske unije proti Moskvi zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!