Finska vlada v težavah: v javnost prišla rasistična sporočila ministra

Svet 29. Jul 202316:00 1 komentar
Finska vladna ekipa
Finska vladna ekipa (Foto: PROFIMEDIA)

Na Finskem se je vlada znašla sredi novega škandala. V javnost so namreč prišla zasebna sporočila z rasistično vsebino, ki jih je novi gospodarski minister Wille Rydman pošiljal svoji nekdanji partnerki. Rydman je vodenje ministrstva prevzel po tem, ko je njegov predhodnik odstopil zaradi pronacističnih izjav.

Finska vlada se te dni spopada z novim rasističnim škandalom, potem ko je časnik Helsingin Sanomat v četrtek objavil sporočila z rasistično in ksenofobno vsebino, ki jih je novi gospodarski minister Wille Rydman pošiljal svoji nekdanji partnerici.

Rydman je v sporočilih, ki jih napisal še kot 30-letni poslanec Stranke nacionalne koalicije (NCP), zapisal, da se Somalci “širijo kot plevel”, in delil besedilo pesmi, ki naj bi jo sicer napisal drug poslanec stranke Finci ter govori o muslimanu, ki zapusti svojo domovino in posili žensko. Ob tem je dodal, da bi pesem lahko prepevali na študentskih zabavah.

Prav tako je kritiziral naglavne rute, ki jih nosijo nekatere muslimanke in ljudi z Bližnjega vzhoda označil za puščavske opice, poroča spletni portal Euronews. V enem od sporočil pa je tudi razmišljal o tem, od kod bi lahko podedoval svoje temno rjave oči, pri tem pa uporabil skrajno žaljive oznake za temnopolte ljudi.

Finski premier Petteri Orpo je v petek izjavil, da so bila sporočila zasebna, vendar je bil jezik v njih neprimeren. “Ne morem sprejeti takšnega načina govorjenja,” je dodal.

Tudi voditeljica stranke Finci Rikka Purra, ki se je sicer tudi sama nedavno opravičila za niz lastnih rasističnih komentarjev, je sporočila ministra označila za neprimerna. Rydman je že nakazal, da bi proti časniku lahko sprožil pravni postopek.

Rydman je bil sicer na položaj ministra imenovan v začetku meseca in s tem nadomestil Vilhelma Junnilo, ki je odstopil po samo desetih dneh dela zaradi domnevnih pronacističnih izjav, ki jih je izrekel v preteklosti, in domnevnih povezav z neonacističnimi skupinami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje