Finska zapira skoraj vse mejne prehode z Rusijo

Svet 22. Nov 202319:38 1 komentar
finska, rusija, ograja
Foto: PROFIMEDIA

Finska se je zaradi povečanega migracijskega pritiska odločila, da zapre vse mejne prehode z Rusijo, z izjemo enega. Moskvi očita, da prebežnike namerno usmerja proti finski meji.

Finska bo zaprla vse mejne prehode z Rusijo, z izjemno enega, je danes izjavil finski premier Petteri Orpo in Moskvi ponovno očital. Mejni prehodi bodo zaprti od petka do 23. decembra. Finska pa je zaradi povečanega migracijskega pritiska za pomoč zaprosila evropsko agencijo za mejno in obalno stražo Frontex.

“Vlada se je danes odločila, da bo zaprla več mejnih prehodov. Odprt bo ostal le prehod Raja-Jooseppi,” je pojasnil Orpo. Finska je sicer že prejšnji teden zaprla štiri od osmih mejnih prehodov z Rusijo, a ukrep po mnenju premierja ni zajezil povišanega števila prihoda prebežnikov.

Orpo je pred dnevi opozoril, da Rusija prosilcem za azil dovoljuje prehod na finsko stran meje, čeprav nimajo ustreznih dokumentov. Moskvo je tudi obtožil, da skuša destabilizirati Finsko kot odgovor na njeno vključitev v zvezo Nato. Finsko notranje ministrstvo pa je danes ponovilo, da povečan migracijski pritisk “resno ogroža nacionalno varnost in javni red”.

Finska z dodatno pomočjo na meji

Finska je medtem Frontex zaprosila za pomoč, je danes sporočila mejna straža. Po poročanju lokalnih medijev pa je mejna straža zaprosila tudi finske oborožene sile za pomoč pri postavitvi bodeče žice na mejnih prehodih.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je že v torek sporočila, da je Evropska komisija v stalnem stiku s Finsko in da je pripravljena pomagati, če se razmere spremenijo. Kot je dodala, je Finska že zaprosila za napotitev 60 pripadnikov Frontexa.

Rusija zavrača obtožbe

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je danes ponovno zavrnila obtožbe, da Rusija namerno potiska migrante na finsko mejo. Ob tem je dodala, da Finska z obtožbami spodbuja rusofobijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih finske mejne straže se je od avgusta povečalo število nezakonitih prehodov, predvsem državljanov z Bližnjega vzhoda in Afrike. Skupno je od avgusta na Finsko prek Rusije vstopilo okoli 700 prosilcev za azil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje