Fox News zapustil kontroverzni voditelj

Svet 24. Apr 202320:36 > 22:06 0 komentarjev
Tucker Carlson
PROFIMEDIA

Konservativno ameriško televizijo Fox News je zapustil njen najbolj prepoznaven voditelj Tucker Carlson. Kontroverzni voditelj je v svojih oddajah pogosto zagovarjal rasistične izjave in teorije zarote. Leta 2020 je tako med drugim zagovarjal tudi teorije Donalda Trumpa in njegovih zaveznikov o ukradenih predsedniških volitvah.

Ameriško televizijo Fox News zapušča znani voditelj Tucker Carlson. Kot so pojasnili v medijski korporaciji, ki jo vodi medijski mogotec Rupert Murdoch, so se z voditeljem razšli sporazumno. “Zahvaljujemo se mu za voditeljsko delo in vse predhodne prispevke,” so še zapisali v odzivu.

Carlson je voditeljsko vlogo opravljal v več drugih medijih, na prepoznavnosti pa je občutno pridobival vse od leta 2016, ko je vodil oddajo “Tucker Carlson Tonight”. V njej je pogosto napadal priseljence in zagovornike liberalnih trendov, v oddajah pa so mesto našle tudi rasistične izjave in skrajne teorije zarote, predvsem povezane s koronavirusom in izidom predsedniških volitev leta 2020.

Prav zaradi trditev o volilnih goljufijah, ki so mesto našle v oddajah na Fox News, je morala Murdochova medijska hiša v sodni poravnavi proizvajalcu glasovalnih naprav Dominion plačati 787,5 milijona ameriških dolarjev, kar znese približno 720 milijonov evrov.

Dominion je Fox News tožil zaradi obrekovanja in neutemeljenih trditev, da so do zmage sedanjega predsednika Joeja Bidna privedle goljufije na volilnih napravah. Takšne trditve pa so se znašle tudi v Carlsonovih oddajah. Če se Fox ne bi pogodil z Dominionom, bi bil med pričami tudi omenjeni voditelj.

Kot poroča Washington Post, naj bi do razhoda sicer privedla razkrita sporočila, ki si jih je Carlson izmenjeval s sodelavci. V njih je bil pogosto kritičen do vodstva medijske korporacije in odločitev, da vztrajajo pri trditvah o volilni prevari. Čeprav je bil Carlson v sporočilih, ki so v javnost prišla zaradi sodnega postopka z Dominom, skeptičen do teorij o ukradenih volitvah, pa so te še naprej imele mesto v njegovi oddaji. Da so na Fox News širili lažne trditve nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in ljudi iz njegovega kroga o ukradenih volitvah, je februarja priznal tudi predsednik korporacije Murdoch.

Zaradi seksističnih izjav odhaja znani voditelj CNN

Znan voditeljski obraz pa zapušča tudi televizijo CNN. Voditelj jutranje oddaje Don Lemon je namreč ostal brez službe, za kar naj bi mu povedal njegov agent. “Po 17 letih pri CNN sem upal, da bo nekdo iz vodstva toliko spodoben, da mi bo novico sporočil osebno,” je Lemon zapisal na Twitterju. Pri CNN so navedli, da so mu srečanje z vodstvom medijske hiše ponudili.

don lemon
PROFIMEDIA

Odpoved sledi februarski seksistični izjavi voditelja, ki je v eni izmed oddaj dejal, da republikanska kandidatka za predsednico ZDA Nikki Haley pri 51 letih ni več na vrhuncu moči. “Ženska je na vrhuncu v svojih dvajsetih, tridesetih ali morda štiridesetih letih,” je v oddaji komentiral Lemon. Za povedano se je opravičil, vendar so se pri CNN odločili za prekinitev sodelovanja, poroča New York Times.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!