Francoska aristokratska družina toži politika, ki si je prisvojil njen priimek

Svet 22. Jun 202218:28
francija, državni zbor
PROFIMEDIA

Novoizvoljeni francoski poslanec Emmanuel Tache de la Pagerie iz vrst skrajno desnega Nacionalnega zbora se je znašel v težavah, saj ga toži ena najstarejših francoskih aristokratskih družin, ker si je dodal njen priimek.

Zdaj 47-letni Emmanuel Tache de la Pagerie je eden od več deset poslancev skrajno desne stranke Nacionalni zbor pod vodstvom Marine Le Pen, ki so bili na nedeljskih volitvah izvoljeni v narodno skupščino. Rodil se je kot Emmanuel Tache v delavskem pariškem predmestju Montreuil, nato pa si še kot mladenič pred 30 leti v potni list dodal priimek de la Pagerie, ko je delal v modni industriji in medijih, je ta teden povedal za francoski dnevnik Le Monde.

Tovrstno dodajanje aristokratskih priimkov po francoski zakonodaji sicer ni prepovedano, je pa lahko sporno. Moška linija družine Tascher de la Pagerie je leta 1993 izumrla, tri njene potomke pa so ta teden sprožile tožbo proti poslancu, potem ko so izvedele, da si je prisvojil njihovo zgodovinsko ime.

Odvetnik tožnic Frederic Pichon je povedal, da želijo s tožbo zaščititi družinsko ime. Zahtevajo simbolično odškodnino enega evra in globo 500 evrov na dan, če bo Emmanuel Tache še naprej uporabljal njihov priimek.

Odvetnik je izpostavil, da so aristokratski priimki redki in da obstaja nevarnost zmede v javnosti, čeprav se zapisa imen Tache in Tascher razlikujeta. “Moje klientke so iz Normandije, a živijo v Parizu, in so edine dedinje s tem imenom po smrti njihovega očeta leta 1993,” je dodal in pojasnil, da je bila ena njegovih zadnjih želja, da zaščitijo njegovo ime.

V dneh po pomembni zmagi Nacionalnega zbora na parlamentarnih volitvah sicer ta spor v stranki ni naletel na odprta ušesa. Tudi poslanec Emmanuel Tache de la Pagerie ni hotel komentirati tožbe. Za Le Monde je dejal le, da je bil ravnokar izvoljen in da ne želi izgubljati časa s tovrstnimi zadevami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.