Francoski gasilci se borijo z ognjeno “pošastjo”, na pomoč tudi letala EU

Svet 11. Avg 202215:14 0 komentarjev
Francija, požar
Sdis33 via Facebook/REUTERS

Več kot tisoč gasilcev se v Franciji, blizu Bordeauxa, bori z obsežnim požarom oziroma "pošastjo". Visoke temperature naj bi na tem območju vztrajale vse do konca tedna. Bruselj je na pomoč poslal štiri letala, na poti so tudi gasilci iz več članic EU.

V francoskem departmaju Gironde na jugozahodu države se več kot 1.000 gasilcev ob pomoči letal že tretji dan bojuje z obsežnim gozdnim požarom, ki se je po zadnjih podatkih danes še bolj razširil.

Požar v bližini občine Landiras, ki leži približno 30 kilometrov južno od Bordeauxa, je na tisoče ljudi prisilil, da so zapustili svoje domove. Požar, ki se je razplamtel v torek, je doslej uničil več kot deset posesti, zgorelo pa naj bi tudi okoli 6.800 hektarjev gozda. Vendar pa za zdaj po besedah podpolkovnika Arnauda Mendousse iz gasilske in reševalne službe Gironde ni pričakovati novih ukazov za evakuacijo z območja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je pošast,” je za francoski radio RTL povedal predstavnik gasilcev Gregory Allione. Gašenje po poročanju britanskega BBC ovirajo predvsem veter in visoke temperature, ki naj bi po napovedih francoskih vremenoslovcev vztrajala vsaj do konca tedna in naj bi danes presegle 40 stopinj Celzija. “Razmere so še posebej težke: vegetacija in tla so izjemno suha,” so v izjavi zapisale oblasti departmaja Gironde in ob tem opozorile, da zaradi ekstremna vročine obstaja možnost izbruhov novih požarov.

Predsednica francoske vlade Elisabeth Borne bo danes po navedbah AFP obiskala požarno območje, tam pa se je danes že mudil notranji minister Gerald Darmanin.

Pomoč je na poti

Iz Bruslja so medtem danes sporočili, da je pomoč francoskim gasilcem iz tujine na poti. “Po prošnji Francije za pomoč smo prek mehanizma civilne zaščite EU poslali štiri letala iz naše gasilske flote rescEU, ki so nameščena v Grčiji in na Švedskem. Poleg tega so na poti gasilske ekipe iz Nemčije, Poljske, Avstrije in Romunije,” je na Twitterju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Prihod pomoči iz tujine je na Twitterju potrdil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. “Nemčija, Grčija, Poljska ter v prihodnjih urah Romunija in Avstrija: naši partnerji prihajajo na pomoč Franciji v boju proti požarom. Zahvaljujemo se jim. Evropska solidarnost je na delu,” je zapisal Macron. Pred tem sta v sredo pomoč v obliki letal za gašenje Franciji že obljubili Švedska in Italija.

Za dodatno pomoč pri usklajevanju gasilskih operacij je center EU za usklajevanje nujnega odziva v tesnem stiku s francoskimi oblastmi, aktiviran pa je tudi satelit EU Copernicus, ki zbira bistvene podatke za ekipe, ki se prve odzovejo na požare, so sporočili v Bruslju.

V Franciji trenutno divja kar osem gozdnih požarov, med katerimi pa je požar v Landirasu največji. Ta je sicer izbruhnil že julija in uničil 14.000 hektarjev površin, zaradi česar so morali evakuirati na tisoče ljudi, preden so ga zajezili. Vendar pa je požar še naprej tlel v suhih borovih gozdovih in s šoto bogatih tleh, medtem ko nekateri tamkajšnji uradniki sumijo, da je bil zadnjih izbruh podtaknjen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!