Francoski notranji minister priznal napako pri obravnavi napadalca v Parizu

Svet 04. Dec 202311:58 > 14:25 1 komentar
Francoski notranji minister Gerald Darmanin
Foto: REUTERS

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je priznal napako pri psihiatrični obravnavi osumljenca, ki je v soboto v središču Pariza do smrti zabodel nemškega turista in ranil še dva človeka. Tožilstvo je v povezavi z napadom sprožilo preiskavo zaradi domnevne teroristične zarote.

“Očitno je šlo za neuspeh, ne obveščevalnih služb, ampak za psihiatrično napako,” je za francosko televizijo BFMTV dejal Gerald Darmanin in dodal, da je imel napadalec “akutno duševno bolezen”.

“Zdravniki so večkrat menili, da mu gre bolje, da je normalen in je lahko izpuščen,” je pojasnil minister Gerald Darmanin.

Policija je po napadu, ki se je zgodil v soboto zvečer v bližini Eifflovega stolpa, aretirala 26-letnega francoskega državljana iranskega rodu. Osumljencu, ki je bil oblastem znan kot radikalizirani islamist, je bilo v preteklosti odrejeno zdravljenje, ki je vključevalo strog psihiatrični nadzor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2016 je bil že aretiran zaradi načrtovanja napada, na koncu pa je odslužil štiri leta zapora in bil po izpustitvi pod strogim nadzorom.

Kot je še povedal Darmanin, je napadalčeva mati policijo opozorila, da njen sin ne jemlje več zdravil, obveščevalne službe pa so predlagale, da ga hospitalizirajo. A tega ni želela in je kasneje poročala, da mu gre bolje.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS

Višji francoski tožilec za boj proti terorizmu Jean-Francois Ricard je v nedeljo povedal, da je osumljeni v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, prisegel zvestobo skupini Islamska država.

Tožilstvo je uvedlo preiskavo umora in poskusa umora v povezavi s terorističnim dejanjem in kriminalno teroristično zaroto. Vir blizu preiskavi je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedal, da osumljenec prevzema polno odgovornost za svoja dejanja ter da vse kaže, da je deloval sam. Kot je dodal vir, je bil osumljenec med policijskim pridržanjem hladen in brezčuten ter je pojasnil, da se je odzval na preganjanje muslimanov po svetu.

Preiskavo v zvezi z napadom na nemškega turista je sprožila tudi Nemčija, je danes za AFP potrdilo nemško tožilstvo v Karlsruheju. Tiskovni predstavnik tožilstva pa je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da osumljenca preiskujejo zaradi suma članstva v teroristični organizaciji v tujini v povezavi z umorom. Nemška preiskava napada, ki se je zgodil v soboto zvečer v bližini Eifflovega stolpa v Parizu, poteka vzporedno s francosko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje