Macron imenoval Elisabeth Borne za novo premierko

Svet 16. Maj 202218:45 > 19:04 0 komentarjev
Elisabeth Borne
Elisabeth Borne (Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je imenoval Elisabeth Borne za novo predsednico vlade, so sporočili iz Elizejske palače. Dosedanja ministrica za delo bo po več kot 30 letih prva ženska na tem položaju. Zamenjala bo dosedanjega premierja Jeana Castexa, ki je pred tem danes odstopil.

Elisabeth Borne bo sedaj zadolžena za oblikovanje vlade, so še sporočili iz predsedniške palače. Jean Castex, ki je bil na premierskem položaju od julija 2020, je pred tem predsedniku Macronu podal svoj odstop, ki ga je ta tudi sprejel.

Castexov odstop je odprl pot dolgo pričakovanemu preoblikovanju vlade. Ta korak velja sicer v Franciji za formalnost po predsedniških volitvah, na katerih je konec aprila vnovič zmagal Macron.

61-letna Elisabeth Borne bo druga ženska na premierskem položaju v zgodovini Francije. Doslej je kot edina ženska ta vodilni položaj zasedala Edith Cresson od maja 1991 do aprila 1992, v času predsedovanja socialista Francoisa Mitterranda.

Pred Borneovo bo sedaj pomembna naloga priprav na parlamentarne volitve, ki bodo 12. in 19. junija v Franciji, na katerih Macron s svojo sredinsko stranko Preporod upa, da si bo zagotovil večino za svojo reformistično agendo, vključno s sporno pokojninsko reformo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!