Francozi ponovno proti pokojninski reformi: na ulicah 368 tisoč protestnikov

Svet 11. Mar 202319:05 2 komentarja
francoski protesti proti pokojninski reformi
Profimedia

Po francoskih mestih je danes potekal sedmi protest proti nepriljubljeni pokojninski reformi, s katero namerava predsednik države Emmanuel Macron zvišati upokojitveno starost. Parlament odloča prihodnji teden, sindikati pa so pred današnjim shodom upali, da bodo z množično udeležbo znova pokazali svojo moč. Notranje ministrstvo sicer sporoča, da je bila število udeleženih precej nižje kot je napovedovala policija.

Danes se je po francoskih mestih odvil že sedmi dan protestov proti pokojninski reformi od 23. januarja, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron predstavil zakonodajno podlago. Z reformo želi med drugim zvišati najnižjo upokojitveno starost, in sicer s sedanjih 62 na 64 let (prvoten predlog je bil 65 let).

Francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da se je protestov po vsej državi udeležilo približno 368 tisoč ljudi, kar je manj kot polovica od 800 000 do milijona, kolikor jih je policija napovedovala pred demonstracijami. V Parizu se je shodov udeležilo 48 tisoč ljudi, medtem ko je policija pričakovala približno 100 tisoč udeležencev.

V torek je bila udeležba na protestih proti reformi rekordna, saj se jih je po podatkih policije udeležilo 1,28 milijona ljudi, po podatkih sindikatov pa več kot tri milijone.

Zakaj so proti?

Macron vztraja, da je reforma nujna, saj se je vlada za dvig upokojitvene starosti odločila zaradi poslabšanja finančnega stanja pokojninskih skladov in staranja prebivalstva.

Kot kažejo javnomnenjske raziskave, pa prebivalci reformi niso naklonjeni, saj menijo, da je nepravična zlasti do žensk in delavcev, ki opravljajo naporno delo. Večina Francozov podpira proteste in stavke proti njej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od razlogov za nasprotovanje naj bi bil v tem, da ljudje vidijo veliko manevrskega prostora za povečanje števila delovno aktivnih. Pierre Vermeren, francoski zgodovinar, se je v pogovoru za LeFigaro.fr obregnil ob Macronovo izjavo, da je normalno, da je treba delati več za financiranje sistema, saj je delovno aktivnih vse manj, živimo pa dlje. “To poslušamo že 30 let. Toda Francozi vidijo, da veliko njihovih rojakov ne dela. Po uradnih statističnih podatkih je v Franciji tri milijone brezposelnih, a če prištejemo še tiste s skrajšanim delovnikom, jih je pet do šest. Trije milijoni mladih niso ne zaposleni ne študenti ne na praksi, torej jih ni na radarju. Imamo pa tudi nekaj milijonov delovno sposobnih ljudi, ki ne delajo, včasih iz zelo upravičenih razlogov, na primer materinstva.”

Leva opozicija meni tudi, da bi morala podjetja in bogataši več prispevati v pokojninsko blagajno.

Sindikati zahtevajo umik zakonskega predloga, Macron pa opozarja, da bi to terjalo “nižanje pokojnin, višanje davkov ali pa prenos finančnega bremena na naše zanamce”.

francoski protesti proti pokojninski reformi
Profimedia

Bo glasovanje odloženo?

Macron je v petek zavrnil prošnjo sindikatov za srečanje. Poudaril je, da je po posvetovanjih, ki jih je z njimi opravila predsednica vlade Elisabeth Borne, sedaj čas za parlament.

Reformni zakon namreč zdaj obravnava zgornji dom parlamenta, senat, ki se je sestal tudi danes. Ker ga po dobrem tednu dni čaka še obravnava okoli 680 dopolnil zakona, je minister za delo Olivier Dussopt v petek omenil možnost uporabe ustavnega določila, po katerem bi senatorji glasovali samo o celotnem besedilu zakona, v katerem bi obdržali samo 70 vladnih dopolnil.

Tudi brez razprave ali glasovanja pa bi lahko preostala dopolnila predlagatelji predstavili. S tem opozicijski levici še vedno ostaja upanje, da senat o besedilu ne bo glasoval do nedelje opolnoči, kot je sedaj postavljen rok.

francoski protesti proti pokojninski reformi
Profimedia

Nove blokade?

Sindikati so po Macronovi zavrnitvi za srečanje v petek izrazili razočaranje, ker ne upošteva delavcev in zagrozili z novimi blokadami. Še vedno je namreč negotovo, ali bodo sindikati nadaljevali blokade in stavke, ki potekajo od torka in vplivajo na promet, energetiko in druge strateške sektorje.

Protestniki so med drugim ta teden odklopili elektriko na nekaterih lokacijah, tudi pariškemu stadionu Stade de France ter gradbišču olimpijske vasi na obrobju Pariza, kjer bodo prihodnje leto olimpijske igre. V francoski prestolnici se v nekaterih okrožjih kopičijo smeti, saj po podatkih mestne uprave v četrtek niso odpeljali 3.700 ton odpadkov.

Francoska agencija za letalski promet pa je zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa od letalskih družb zahtevala, naj na več letališčih odpovedo 20 odstotkov za danes in nedeljo načrtovanih letov. Nacionalna železniška družba SNCF je medtem napovedala, da bo železniški promet ta konec tedna ostal “močno moten”, poroča AFP.

V Franciji že sedmi dan protestirajo
Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje